Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepote ostrva starog tri miliona godina skrivene iza guste džungle

Nakon što prokrčite sebi put do središta ostrva Reinion, naići ćete na predivan prirodni amfiteatar oivičen oštrim liticama i veličanstvenim planinama... Dobrodošli u Sirk de Mafate.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istočno od Madagaskara i jugozapadno od Mauricijusa, na istoku prostranog Indijskog okeana, nalazi se francuska prekomorska teritorija Reinion, ostrvo bogate prirode koje se prostite na više od dve i po hiljade kvadratnih kilometara.

Odvojen od ostatka ostrva prelepim planinama, tropskim šumama i liticama, Sirk de Mafate nastao je nakon velike vulkanske erupcije još pre tri miliona godina. Jedini načini da se dođe do njega jesu hrabro koračanje kroz gustu džunglu ili vožnja helikopterom.

Prvi talas stanovnika, koje su uglavnom činili robovi iz Afrike, došao je u Mafate još u 18. veku. Nešto kasnije, u ovaj deo sveta su migrirali siromašni francuski farmeri čije su plantaže propale nakon što je ukinuto ropstvo. Decenijama su ti stanovnici i njihovi potomci bili izolovani od ostatka sveta u zelenilu Reiniona.

Sokotra:Ostrvo čudesa

Danas na prostoru Mafatea živi oko 800 stanovnika i gotovo svi su potomci prvih doseljenika. Tu se nalazi samo jedno selo – La Nuvel, i nekoliko zaseoka (Marla, Roše-Plate...). Zbog specifičnog položaja sela, vode i struje nema u rasponu od 100 kilometara, a lekari i policajci, ukoliko se za njihovim uslugama ukaže potreba, mogu doći samo helikopterom ili nakon rizične avanture kroz džunglu.

Meštani, čije ručno dekorisane kuće upotpunjuju predeo bogat tropskim šumama i bujnim pašnjacima, poznati su po svom otvorenom i neposrednom pristupu, kao i po čvrstoj povezanosti koja održava lokalnu zajednicu.

Baš kao i ostrva Galapagos, Reinion je dom mnogih vrsta ptica, insekata i biljaka koje se ne mogu pronaći više nigde u svetu. Tako Mafate predstavlja primer jednog od specifičnih darove prirode čiji se eskosistem izdvojeno razvijao oko milion godina.

Kreativni atlas: Darvin na Galapagosu

Zaselak Ilet, koji je turistima najprimamljiviji, nalazi se u samom centru Sirk de Mafatea. Ovde se nalazi i najveći broj dobro očuvanih ručno dekorisanih kuća s limenim krovovima. Takođe su izgrađene i crkva, škola, apoteka i groblje.

Nakon toga što je UNESCO 2010. godine uvrstio Mafate u listu Svetske baštine, priliv posetilaca je značajno porastao, a oni se obično dive neverovatnoj prirodi ostrva Reinion i uživaju u otkrivanju karakteristika bogate lokalne kulture.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka