Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džinovske biljke Ruvenzorija: Divovi obavijeni gustom maglom

Na granici Ugande i Konga nalazi se planinski venac koji je gotovo cele godine skriven ispod debelog pojasa magle. Ispod nje, zelene se vrhovi neuobičajeno visokih biljaka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na jeziku lokalnog stanovništa Rwenzori znači „kralj magle“, što nije čudno ako uzmemo u obzir činjenicu da je gotovo uvek ovaj planinski venac prekriven maglom. Takođe, gotovo svakog dana ovder padaju kiša ili sneg.

„Ove biljke mogu da ubiju“: Najopasniji vrt na svetu

Uprkos tome što je flora Ruvenzorija usko povezana s vegetacijom visokih planina na istoku Afrike, ona je znatno bujnija na ovim planinama. Na najvišim nadmorskim visinama venca čiji najviši vrhovi dostižu 5.109 metara rastu neobično visoke biljke, a najveće iznenađenje za botaničare svakako je džinovski vresak (Dendrosenecio adnivalis), koji je Šveđanin Olov Hedberg nazvao „botaničkom krupnom divljači“. Na Ruvenzoriju se može naći vresak potpuno prekriven mahovinom visok čak šest metara. Pored vreska, tu su i šaš visok kao čovek i lobelije visoke po nekoliko metara... Moguće objašnjenje za divovski rast ovih biljaka je činjenica da bujaju u potpuno jedinstvenim klimatskim uslovima: gusta magla gotovo da ih ne napušta, kiša i sneg se stalno smenjuju, a stabla su tokom noći prekrivena mrazom.

Pročitajte:Najzanimljivije biljke mesožderke

Ruvenzori je ljudima dugo poznat – jop je Ptolomej 150. godine neobični venac prekriven snegom nazvao Mesečevom planinom. Ipak, prvo moderno otkriće dogodilo se 1889. godine, kada je Vilijam Grant Sters postao prvi poznati neafrikanac koji se popeo do 3.254 metra Ruvenzorija.

Ovo neobično mesto nije nenastanjeno. Na njegovim puteljcima možete sresti pripadnike naroda Kondžo i Amba.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka