Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbeglica koji čuva prošlost Gaze od zaborava

Skučena radionica Nafeza Abeda, u palestinskom izbegličkom kampu „Al Šati“ u Pojasu Gaze, pravi je mali dom umetnosti, arheologije i kulture.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pedesetpetogodišnji Abed je samouki arheolog i restaurator koji pravi verne reprodukcije drevnih umetničkih dela. Njegovi radovi izgledaju tako autentično da su i najveći svetski stručnjaci bili oduševljeni kada su videli predmete kojima Nafez slavi umetnike iz prošlosti.

Abed veći deo dana provodi u svojoj radionici, na krovu jedne od nedovršenih zgrada izbegličkog kampa „Al Šati“ na severu Gaze. Prozori ovog kutka umetnosti prekriveni su plastikom kako bi sačuvali Abedova dela od naleta kiše koja pada sa Sredozemnog mora. Na drvenim vratima radionice ispisane su reči „Muzej mozaika“, a na velikom stolu na sredini prostorije postavljena je reprodukcija statue Aleksandra Velikog, koja je izgleda kao da je nastala još 300. godine pre naše ere. Tu su još i lampe i reprodukcije novčića starih više od 2.500 godina.

Glasovi iz Pakistana: Fotografije dece koja odrastaju u izbegličkim kampovima

„Moja opsesija arheologijom mi teče venama“, našalio se Abed, otac sedmoro dece koji je radio kao kovač pre nego što je, pre trideset godina, odlučio da želi da pravi nešto drugačije predmete.

Ljubav prema arheologiji, Abedu je usadio njegov otac, koji ga je odgajao u Pojasu Gaze, pričajući o bogatoj istoriji ovog dela sveta.

Više od jednog milenijuma, današnja Gaza je bila trgovačka luka koju su koristili Egipćani, Filistejci, kasnije Rimljani i još kasnije krstaši. Ispod peska Gaze leže ostaci Aleksandrovog osvajanja ove teritorije, Hadrijanove posete, upada Mongola, dolaska muslimana... Na ovom tlu su boravile i mnoge druge vojske: Napoleonova, otomanska, britanska... Svi su oni ostavili značajan trag i mnoge predmete koje je Abed već napravio ili će napraviti.

Otkrijte: 5 najvažnijih arheoloških otkrića u 2015. godini

On često luta peskom gaze tragajući za ostacima davnih vremena. Ponekad se bavi samo reaturacijom predmeta koje pronađe, a ponekad od gline napravi vernu reprodukciju nekog predmeta, ali čak i kada počinje ni od čega on se prema materijalu kojim se služi ophodi kao prema nečemu starom hiljadama godina.

„Neke mušterije i posetioci, uključući naučnike koji su mi dolazili u posetu, mislili su da su neki od ovih komada autentični dok im nisam rekao da su imitacije koje sam sam napravio“, ponosan je Abed.

Saznajte: Najveća arheološka blaga Balkana

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka