Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski Grad mrtvih: 99 tragova Alana i njihove tradicije

Na obodu sela Dargavs u Osetiji nalazi se nekropola koje lokalno stanovništvo zaobilazi u širokom luku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po nekim izvorima, 99 grobnica pored reke Gizeldon podignuto je u XII veku, ali ima i stručnjaka koji smatraju da najstarije kripte potiču iz XIV ili XVI veka.

S obzirom na to koliko je staro, ovo mesto je oduvek bilo jedan od glavnih motiva u legendama u ovom delu sveta. Po jednoj od njih, u XVIII veku je kuga harala Osetijom, pa su stanovnici ove teritorije obolele držali u karantinu. Ljudi su članove svojih porodica zatvarali u njih i redovno im donosili hranu, ali ih nisu puštali na slobodu. Legenda kaže da su oni koji nisu imali porodicu jednostavno odlazili u grobnice i čekali smrt.

Ratnici od terakote: 8.000 skulptura u grobnici prvog kineskog cara

Još jedan od mitova koji se vezuje za ovu nekropolu jeste priča o tome da onaj koji u nju uđe nikada neće izaći. Zbog toga stanovnici Osetije danas nerado obilaze jedinstvene kripte. Kako je pre nekoliko godina objavio RT, ni turiste nećete često sresti u Gradu mrtvih – ali pre zbog nepristupačnosti terena i činjenice da se do njega dugo putuje nego zbog neke drevne kletve.

Neobična nekropola nalazi se na mestu nekadašnje naseobine Alana, grupe skitsko-sarmatskih plemena, a veruje se da su današnji stanovnici Osetije direktni potomci ove etničke grupe. Sve grobnice pravljene su od kamenih blokova i najverovatnije omalterisane krečom ili glinom, a većina ima špicaste krovove. To nije slučaj s najmanjima, a interesantno je da veće imaju i dva do četiri sprata.

Ovakav tip nekropola na vrhu obično ima kulu – „osmatračnicu mrtvih“, a ona u Dargavsu je odavno ostala bez krova.

Pročitajte: Priča o kamenim grobnicama Kavkaza

U blizini grobnica pronađen je veliki broj novčića, a stručnjaci veruju da su nekadašnji stanovnici Osetije s brda bacali novčiće u čast preminulim rođacima. Ukoliko bi neki od njih pogodio kamen, to bi značilo da je duša mrtvog stigla u raj. Najverovatnije su za to korišćeni i mali bunari koji se mogu naći ispred kripti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka