Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pustinjska ruža – fenomen zarobljenog zrna peska

Ružolike formacije koje u pustinjama širom sveta nastaju jednostavnim prirodnim procesom predstavljaju svojevrsne izdanke surovog tla.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovaj kristalni habitus nastaje kada se kristali formiraju u suvim i peščanim sredinama. Zrna peska, naime, ostaju zarobljena u gipsu i baritu, što se uglavnom dešava tokom isparavanja nakon kratkih i retkih kiša. Mešanjem i kristalizacijom peska s mineralim gipsa i barita formiraju se „pločice“ koje podsećaju na latice ruže.

Zaštoje pesak pustinje u basenu Tularosa beo?

Pustinjske ruže nastale zahvaljujući gipsu su obično jasnijih linija i oštrijih ivica nego one od barita. Ipak, ruže se mogu formirati i od celestina i drugih minerala evaporata.

Ovakvim procesom može nastati jedna ruža ili veći broj tesno zbijenih formacija koje podsećaju na bukete, a njihova veličina varira od formacije veličine graška do one prečnika čak 10 centimetra.

Geografske anomalije: 140 misterioznih jezera usred pustinje

Najčešće se mogu videti na rubovima Sahare i u velikim slanim površinama južnog Tunisa, ali se mogu formirati u svakoj pustinji u kojoj za to postoje uslovi. U meksičkim pustinjama obično se mogu videti buketi pustinjskih ruža, a najpoznatije ovakve formacije nalaze se u Oklahomi, gde su nastale u periodu perma, poslednjem periodu paleozoika, pre 250 miliona godina, kada je ovaj deo današnjih Sjedinjenih Američkih Država bio prekriven morem. Kako se more povlačilo, barit se brzo pomaljao iz vode i došlo je do kristalizacije zrna kvarcnog peska, usled čega su nastale formacije crvenkastog peščara. One su danas poznate kao Garberski perščar i sadrže veliki broj prelepih pustinjskih ruža.

Prelepa, spokojna Talampaja: Argentinski svedok praistorije u srcu pustinje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka