Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija u umetnosti i nauci: Ovakvog robota još nismo videli

Razvoj veštačke inteligencije je definitivno u zaletu: nedavno je napravljen robot koji slika izuzetno verne portrete.

  Izvor: Foto: Profimedia

Stanovnik Vašingtona Pindar van Arman, pored toga što je slikar, bavi se izradom interesantnih softvera i mašina, a bio je i deo kalofornijskog tima koji je pravio automobil s autopilotom za potrebe takmičenja agencije američkog Ministarstva odbrane DARPA.

Njegov novi izum sjajan je način da spoji svoje dve strasti – umetnost i nauku. Van Arman je, naime, napravio robota koji slika neverovatne portrete, a nazvao ga je bitPaintr.

Otkrijte: 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Uputstvo za upotrebu ovog robota je veoma jednostavno: dovoljno je da „unesete“ u softver fotografiju osobe čiji portret želite da dobijete i sačekate dok ga robot naslika.

Međutim, Van Arman ističe da bitPaintr nije zamišljen kao zamena za slikara, već kao asistent, pa mu se, ukoliko želite, možete pridružiti.

Razvoj veštačke inteligencije je definitivno u zaletu: nedavno je napravljen robot koji slika izuzetno verne portrete.
Izvor: YouTube

BitPaintr je, inače, već peti robot kojeg je Van Arman napravio tokom proteklih deset godina. Ranije verzije robota-umetnika su stvarale jednostavnije slike i koristile su unapred utvrđene algoritme ili koordinate. BitPaintr, međutim, slika potpuno sam – ukoliko to želite. Štaviše, ima i izuzetno razvijen sopstveni stil.

Pogledajte: Slonica slikarka sama zarađuje novac za svoje lečenje

Van Armanu se posebno dopada to što nije lako pogoditi je li ova složena dela naslikao čovek ili robot i priznaje da on sam nikada nije uspeo da izgradi tako jedinstven stil.

„Ali moj robot to može“, ponosan je Van Arman.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka