Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indijski grad u koji je zabranjeno ući posle zalaska sunca

Na obodima Nacionalnog parka „Rezervat za tigrove Sariska“ nalaze ruševine Bangara, drevnog grada obavijenog misterijom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Indija je zemlja priča. U njoj ćete čuti mnogo interesantnih storija o magiji, bogovima, ljudima i životinjama, a grad Bangar je verovatno jedno od mesta koja su najviše inspirisalo indijske narodne pripovedače. Po legendama, a najčešće se za Bangar vezuju dve – podjednako zastrašujuće za one kojima sujeverje nije strano, ovo mesto je dom duhova.

Pogledajte:Piramiden, sovjetski grad duhova usred Carstva polarnih medveda

Po jednoj legendi, nekada slavni grad prokleo je čovek po imenu Baba Balnat, koji je dopustio da se grad izgradi pod uslovom da nijedan njegov deo ne baca senku na njegov dom. Ukoliko se to dogodi, zapretio je Baba Balnat, grad će biti uništen. To se navodno i dogodilo: jedan princ je podigao previsoku palatu, a dom Babe Balnata našao se u senci, pa je ovaj bacio kletvu čija moć traje i danas. Po drugoj legendi, čarobnjak Singhija zaljubio se u princezu, ćerku vladara ovog grada i pripremio čarobni napitak kako bi mu ljubav bila uzvraćena. Međutim, princeza je shvatila da je ulje koje joj je  služavka donela s pijace začarano i odbila je da ga koristi. Legenda kaže da je to čarobnjaka toliko naljutilo da je bacio kletvu na Bangar,  a mnogi i danas veruju da je ovo više od narodne priče jer je već sledeće godine Bangar ratovao protiv Ajabgarha. Princeza je tada i poginula, a priče o duhovima koji opsedaju Bangar su počele da kruže.

Pročitajte:Misterija indijskog Sela blizanaca

Arheolozi su pronašli dokaze o životu u Bangaru još u praistoriji.

Na široj teritoriji ovog grada danas živi manje od 1300 ljudi, a najpoznatiji je po ruševinama hramova, podignutih u čast Gopinatu, Šivi, Hanumani, Ganeši, Višal Devti, Lavina Deviju i Kešavi. Uprkos vekovima propadanja i zloslutnim pričama, tvrđava, ušuškana u zelenilo, deluje spokojno i veoma je popularna turistička atrakcija, koja čuva istoriju kraljvestva koje je podigao maharadža Savai Madho Sin u XVI veku. Tu su ostaci gradskih kuća, glavnog puta, džamije I prelepe palate, koju štite dva utvrđenja.

Ipak, svi ljubitelji istorije i misterije mogu da se dive lepotama Bangara samo tokom dana. Onog trenutka kada sunce zađe, morate biti van njegovih kapija jer ćete se u suprotnom oglušiti o zakon.

Upoznajte „vodene mlade“, žene koje imaju sve važniju ulogu u Indiji

„Ulazak unutar granica Bangara pre izlaska i posle zalaska sunca je strogo zabranjen“, naglašeno je na tabli u ovom mestu. „Zakonske mere biće preduzere protiv bilo koga ko ne prati ova uputstva.“

Kako tvrdi lokalno stanovništvo, mnogi putnici i dobrovoljci odlučili su da prenoće u tvrđavi i više nikada nisu viđeni. Šta god da je istina, ovaj natpis svakako pojačava misteriju i čini Bangar još interesantnijom turističkom atrakcijom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka