Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve boje Hornokala: Jedan od najlepših planinskih venaca na Zemlji

Ako se ikada nađete 25 kilometara istočno od Humahuake, u argentinskoj proviniciji Huhuj, ugledaćete čudesne raznobojne planine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Planinski venac Hornokal deo je uske doline Kebrada de Humahuaka, kroz koju protiče reka Rio Grande.

Kada tek ugledate ovaj venac, najpre ćete spaziti jedanaest boja – jedanaest slojeva stena, po kojima je on postao poznat i van granica Argentine. Hornokal je, zapravo, neobičan krečnjačkim sistem sastavljen od više vrsta minerala koji, tokom erozije, otkrivaju pravu simfoniju boja. Slojevi su raspoređeni u oblik trougla, a boje se, u zavisnosti od vrste krečnjaka, kreću od oker, preko zelene i žute do bele.

Otkrijte: Kako je nastala Zemlja sedam boja?

Idealno mesto za posmatranje ovog planinskog venca je jedno obližnje brdo s kojeg se vidi ceo Hornokal, sa svim njegovim čudesnim bojama, zahvaljujući činjenici da se nalazi na visini od 4.300 metara nadmorske visine. Sam planinski venac dostiže 4761 metar nadmorske visine.

Arheolozi, na osnovu pronađenih dokaza, tvrde da su u ovom delu današnje Argentine polunomadski lovci-sakupljač živeli još pre deset hiljada godina. O tom svedoče ostaci naselja koji su raštrkani celom dolinom i staze kojima su se drevni stanovnici Kebrade de Humahuake kretali od severa ka jugu i u suprotnom smeru.

Pogledajte:Drvo prošarano bojama duge

Koliko je ovaj krajolik bio važan u istoriji ovog dela kontinenta svedoči i to što je čuveni Put Inka pratio reku Rio Grande, a tu su se nalazili i put koji je spajao Potkraljevstvo Peru i Potkraljevstvo Rio de la Plata, put koji je imao važnu ulogu u borbi za nezavisnost Latinske Amerike...

Od drugog jula 2003. cela Kebrada de Humahuaka je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pročitajte:Kako nastaju planine?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka