Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Tirta Ganga, još jedan razlog da posetite Bali

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Veličanstveni lavirint bazena i fontana okružen bogatom prirodom jedna je od najlepših atrakcija Indonezije.

Izvor: Foto: Profimedia

Iako podseća na građevine nastale tokom zlatnog doba Južne Azije, vrtovi Tirta Gange napravljeni su 1948. godine, zahvaljujući radži od Karangasema, koji je neretko s lokalnim radnicima i sam učestvovao u iizvođenju radova.

Reč je o nekadašnjoj kraljevskoj palati na istoku Balija čije ime znači „Sveta voda iz Ganga“ i koja se smatra jednim od najlepših prizora ovog ostrva. Sastavljena je od velikog broja vodenih terasa s lokvanjima, prirodnim izvorima i raskošnim fontanama. Sve to okružuju bogati i besprekorno uređeni vrtovi, ukrašeni niskim kamenim kipovima.

Otkrijte:10 razloga da posetite Indoneziju

U februaru 1963. godine, palata je gotovo potpuno uništena tokom erupcije obližnjeg vulkana Agunga. Celo područje je evakuisano, a kada se lokalno stanovništvo vratilo u ovaj deo Balija, pronašao je poharane vrtove, mrtve biljke i ceo kompleks prekriven vulkanskim pepelom. Tokom narednih 15 godina, Tirta Ganga bila je gotovo zaboravljena. Srećom, unuk radže od Karangesama pokrenuo je projekat za restauraciju palate, a njen centralni deo – sastavljen od jedanaest prelepih fontana – spasen je. Tita Ganga povratila je svoj stari sjaj.

Pogledajte: Najlepša pirinčana polja Junana

Strogo, ime Tirta Ganga odnosi se na vodenu palatu, ali se koristi da označi i šire, ruralno područje oko nje. Kada se govori o prelepoj prirodi ovog kraja, obavezno se pominju terasasta polja pirinča, jedan od delova Balija koji se najčešće fotografiše. Zanimljivo je da se u okolini ove palate nalazi još jedna slična – Taman Udžung, koju je 1909. sagradio jedan od predaka vladara koji je zaslužan za izgradnju Tirta Gange 

Najnovije

Priroda

Nauka