Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratnici od terakote: 8.000 skulptura u grobnici prvog kineskog cara

U podnožju planine Li nalazi se nesvakidašnji mauzolej podignut u čast caru Ćinu Šiju Huangu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po legendi, 211. godine pre naše ere, veliki meteor pao je u Dongđun, u donjem toku Žute reke. Na njemu je neko napisao „Prvi car će umreti i njegova zemlja će biti podeljena“, nakon čega je Ćin Ši Huang pokušao da sazna više o ovom neobičnom proročanstvu. S obzirom na to da u istrazi nije utvrđeno ko je zapisao zloslutne reči, svi koji su živeli u blizini mesta na koje je pao meteor bili su pogubljeni. Već sledeće godine, tokom putovanja u istočnu Kinu, prvi vladar ujedinjene Kine je umro. Po nekim navodima, uzrok njegove smrti bile su pilule žive koje su napravljene kako bi car postao besmrtan.

Zabranjena mesta: Devet lokacija koje nikada nećete posetiti

Mnogo vekova kasnije, 29. marta 1974. godine, farmeri su u provinciji Šensi kopali kako bi pronašli vodu kada su naišli na nešto neočekivano: krhotine terakote. Ubrzo su se glasine o ovom otkriću proširile i već u julu je Lintong u Šensiju bio poprište temeljnih arheoloških iskopavanja. Ono što su arheolozi pronašli potvrdilo je viševekovne legende o kipovima od terakote – ispostavilo se da grobnicu Ćina Šija Huanga čuvaju hiljade statua. Među njima je osam hiljada vojnika, 130 bojnih kola s 520 konja i 150 pripadnika konjice.

Znate li kako izgleda kraj Kineskog zida?

Opis građenja grobnice, koja je do danas ostala neotvorena može se naći u  „Zapisima Velikog istoričara“ Sime Ćena, koji je istakao da je izgradnja mauzoleja započeta kada je Ćin Ši Huang imao 13 godina i da je u njoj učestvovalo 700.000 radnika. Sve figure vojnika okrenute su prema istoku i različite su visine, imaju drugačije uniforme, a stručnjaci smatraju da su nekada bili bojeni u ružičasto, crvno, zeleno, plavo, crno, belo i lila. Ove skulpture pravljene su u kineskim radionicama, koje su bile obavezne da na svemu što se u njima napravi istaknu svoja imena, što je savremenim istoričarima pomoglo u istraživanju. Kada su završene, figure su poređane u vojnu formaciju, i to po činu.

Stotinu skrivenih divova: Tajna zabranjenih kineskih piramida

Od 1987. godine ovaj mauzolej je deo Uneskove svetske kulturne baštine. Ratnici od terakote spadaju u jedno od najvažnijih arheoloških otkrića na svetu i trenutno su jedna predstavljaju jednu od najstarijih pronađenih ruševina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka