Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštački greben Ozborn – od dobre ideje do pretnje prirodi

Groblje automobilskih guma u blizini obale Fort Loderedejla, u američkoj saveznoj državi Florida, napravljeno je kako bi se poboljšala životna sredina. Dogodilo se suprotno.

  Izvor: Foto: Profimedia

Reč je o ambicioznom projektu iz sedamdesetih godina prošlog veka, koji je pokrenut kako bi se prikupilo što više starih i odbačenih guma radi zaštite prirode. Međutim, dogodilo se sasvim suprotno: on danas više šteti životni sredini nego što joj koristi.

Pogledajte:Deponija automobilskih guma vidljiva iz svemira

Većina guma povezana je najlonskim i čeličnim spojnicama, a nisu preduzete neophodne mere da se spreči korozija. Nažalost, vrlo brzo su gume počele da se pomeraju u vodi, pa ne samo da morski organizmi nisu počeli da se razvijaju na njima već je uništeno i ono što je živelo izmešu guma i sprečen je dalji rast. To se posebno događa tokom jakih morskih oluja i snažnih vetrova, kada obližnji prirodni koralni grebeni, udaljeni oko dvadeset metara od ovog veštačkog, stradaju.

Unesko: Veliki koralni greben nije na listi ugroženih, ali...

Pored toga, stručnjaci su zabrinuti da bi se gume mogle otisnuti daleko od grebena Ozborn. Jedan od slučajeva koji je uverio eksperte da brinu s razlogom jeste i onaj iz 1995, kada je tokom uragana Opal oko hiljadu guma dospelo o obala severozapadne Floride, kao i kada je tri godine kasnije uragan Boni više hiljada guma stiglo do obala Severne Karoline.

Nakon nekoliko pokušaja raščišćavanja ovog teretna, američka vojska konačno je 2007. godine uspela da da započne projekat kojim bi trebalo da se uklone sve gume.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka