Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad koji leži na više od pedeset vulkana

Tokom proteklih 90.000 godina, dogodilo se 90 erupcija koje su oblikovale tlo Oklanda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Erupcije vulkana takozvanog Oklandskog vulkanskog polja bile su dovoljne da se na ovom tlu formiraju brojni marovi, prstenovi vulkanskog tufa, jezera, lagune, ostrva, depresije, tokovi lave...

Sve to oblikovalo je tlo Oklanda, najvećeg grada Novog Zelanda, u kojem živi nešto manje od milion i po ljudi.

To čini Okland jedinim gradom na svetu koji je podignut na još uvek aktivnom vulkanskom području.

Pročitajte:Šta bi se desilo da svi vulkani na Zemlji eruptiraju istovremeno?

Najmlađi i najveći od ovih vulkana – Rangitoto – formirao se tokom proteklih hiljadu godina, a njegova erupcija dogodila se pre oko šest stotina godina. Pri tome je lava prekrila 2,3 kubna kilometra ove teritorije i uništila celo jedno maorsko naselje. Prva erupcija, procenjuju naučnici, dogodila se kada je lavu izbacio vulkan Onepoto, u periodu od pre 248.000 ± 28.000 godina.

Zanimljivo je da ljudi već vekovima koriste ove vulkane u različite svrhe. Maori su živeli na vulkanskim kupama ovog polja još pre dolaska Evropljana, pa su brojni arheološki dokazi o tome još uvek jasno vidljivi. Usled toga, kao i zbog vađenja kamena iz kupa, teren je značajno menjan godinama. Ipak, nekolicina očuvanih kupa još uvek se može videti, pa su one delovi poznatih oklandskih parkova. Novi Zeland je 2007. godine predložio Oklandsko vulkansko polje kao kandidata za listu Uneskove svetske baštine, zbog njegove jedinstvene kombinacije prirodnog i kulturološkog značaja.

Pogledajte:Vulkansko ostrvo čuva tajnu života?

Monogenetička vulkanska polja, u koja se svrstava i oklandsko, obično se sastoji od deset do stotinu vulkana, a najneverovatniji fenomen u ovoj kategoriji svakako je meksičko polje Mičoakan-Guanahuato, u kom postoji više od hiljadu vulkana! Ovakva polja specifična su zbog svoje nepredvidljivosti: umesto da se aktivira neki postojeći vulkan, do erupcije dolati na nekom drugom mestu u polju. Tako svaki od vulkana eruptira samo po jednom, ali je teško pretpostaviti gde će doći do sledeće erupcije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka