Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Surovi Put Jungaš, najopasniji put na svetu

Ukoliko od La Paza krenete ka amazonskom području Jungaš čuvenim „Putem smrti“, spremite se za jedan od najvećih rizika u životu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Da biste, naime, prešli ovaj put, morate savladati planinski venac Kordiljera Orijental, divljinu obraslu gustom šumom. Krenuli biste od grada koji se nalazi na  nadmorskoj visini od 3.640 metara, zatim biste se uspeli na 4.650 metara i strmo spustili na nadmorsku visinu od 1.200 metara da biste se na kraju našli u Koroiku, gradu u Jungašu koji se nalazi na visini od 1.525 metara iznad nivoa mora. Procenjuje se da na ovom putu godišnje pogine između 200 i 300 putnika.

Mi smo ono što jedemo: Bolivija

Izgradnja puta ka Jungašu započeta je tridesetih godina prošlog veka, tokom rata za Čako, a gradili su ga ratni zarobljenici, pripadnici paragvajske vojske. Veliki deo ovog puta do danas je ostao neasfaltiran, a on je širok samo tri i po metra. Usled naleta toplih i vlažnih vetrova, on je često prekriven blatom i veoma klizav, zbog čega je često potpno neprohodan. S jedne strane puta nalazi se stena, a s druge – provalija.

Zavirite u najveći veštački ledeni tunel na svetu

Iako se u Boliviji vozis desne strane puta, put ka Jungašu ima svoja pravila: ne samo da je dozvoljeno već je pravilo da se vozi levom stranom puta kako bi vozač bolje video ivicu puta. Takođe, automobili koji se kreću nizbrdo moraju prići ivici i tako propustiti vozila koja se kreću uzbrdo.

Zbog svega toga, ne čudi što stanovnici Bolivije retko koriste ovaj put, ali je on postao svojevrsna turistička atrakcija, posebno među biciklisima. Procenjuje se da je tokom devedesetih godina XX veka oko 25.000 ljudi pokušalo da pređe ovaj put na dva točka.

Pročitajte:Planina Radan – uzbrdna nizbrdica

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka