Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Kakva je uloga klime u propasti egipatskog Starog kraljevstva?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Dok slavimo pariski sporazum koji se odnosi i na smanjenje emisije štetnih gasova, arheolozi iz novog ugla posmatraju najdramatičniji slučaj sukoba civilizacije i klimatskih promena.

Izvor: Foto: Profimedia

Gotovo čitav milenijum, egipatski prvi faraoni vodili su prosperitetnu, uspešnu i bogatu zemlju koja je gradila hramove, palate i piramide. Treba imati na umu da je taj prosperitet umnogome zavisio od poplava Nila u zemlji koja bi u suprotnom bila samo ogromna pustinja.

Oko 2200. godine pre naše ere, kako ukazuju drevni zapisi, takozvano egipatsko Staro kraljevstvo sve češće se nalazilo na meti stranih napadača, u njemu je došlo do građanskog rata i čak gladi koja je za posledicu imala kanibalizam. Istraživanja su pokazala da je upravo u to vreme ovaj deo Afrike pogodila duga i teška suša. Znači li to da su okolnosti životne sredine dovele do toga da nastupi mračno doba egipatske istorije?

Saznajte:Zbog čega postoji toliko teorija o piramidama?

Mnogi egiptolozi sumnjaju da bi samo suša mogla doprineti takvom društvenom rasulu.

„Mišljenje većine danas jeste da kraj Starom kraljevstvu nije nastupio tek tako“, kaže Tomas Šnajder, profesor egiptologije Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, koji dodaje da je verovatnije da je klima na različite delove Egipta uticala različito, i to ne uvek loše.

„Trebalo je da se pomerimo od ove ideje o kolapsu“, objašnjava Šnajder.

Zanimljivo je da su svi tekstovi o kraju Starog kraljevstva i rađanja Srednjeg kraljevstva napisani vekovima nakon događaja o kojima govore a mnogi stručnjaci smatraju da su oni pisani kako bi veličali moć faraona Srednjeg kraljevstva i ukazali na društveni haos koji bi nastao bez čvrste kontrole.

„Egipćani su bili fascinirani konceptom potpunog kolapsa“, kaže Bari Kemp, arheolog s Kembridža, koji tvrdi da ti tekstovi najverovatnije ne opisuju stvarnu situaciju tog doba.

Otkrijte: Kako su nastajale veličanstvene egipatske piramide?

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Bakarna statua Pepija I još uvek ima prodorne oči od opsidijana. Piramida ovog faraona opljačkana je još u periodu koji akademici nazivaju Prvim prelaznim periodom. Foto: Profimedia 

Nesumnjivo, poslednji dani Starog kraljevstva praćeni su ekonomskim slabljenjem, o čemu svedoči činjenica da poslednja dva veka nisu građene prepoznatljive staroegipatske građevine. Takođe, jasno je da je u to vreme i Nil počeo da se menja: ratari koji su živeli kraj reke ostajali su bez useva, a crteži i zapisi u grobnicama potvrđuju da su neke biljke nestale, da su se peščane dine približile naseljima uz obalu reke...

Interesantno, Nadin Miler s Univerziteta u Čikagu kaže da nema arheoloških dokaza da je u to vreme besneo građanski rat, a njena koleginica Korin Duhing s Kembridža napominje da skeleti iz tof perioda ne ukazuju ni na nestašicu hrane – ni kada je reč o stanovnicima Starog kraljevstva, ni kada govorimo o prvom prelaznom periodu (od 2181. do 2055. godine pre nove ere).

Pročitajte:10 zanimljivosti o starom Egiptu

Međutim, u delovima Gornjeg Egipta, u donjem toku Nila, u ovo vreme dolazi do procvata: Gornji Egipatk postaje veoma „kulturno dinamičan“, a gradovi kao što su Tel Edfu i Dendera šire se i napreduju.

Ipak, naučnici ne mogu da sastave celu sliku uticaja Nila na pad Starog kraljevstva dok ne pronađu poslednji trag – dokaze o stanju u Donjem Egiptu, regionu koji bi bio najteže pogođen poplavama.

Sara Parak, arheolog Univerziteta u Alabami, kaže da ima utisak da se „nekim egiptolozima ne dopada ideja da je životna sredina uticala na propast“ Starog kraljevstva i da se ne mogu osporiti tako jaki arheološki dokazi. Ipak, ona priznaje da je teško suditi o tome koliko su klimatske promene uticale na društvo toliko veliko i složeno kao što je bilo ono u drevnom Egiptu.

„Moramo da razmišljamo mnogo više o ulozi životne sredine u starom Egiptu“, napominje ona. „I potrebno nam je mnogo više podataka.“

SaznajteVide li se egipatske piramide iz svemira?

Najnovije

Priroda

Nauka