Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glasovi iz Pakistana: Fotografije dece koja odrastaju u izbegličkim kampovima

Više od milion i po Avganistanaca i danas živi u kolektivnim smeštajima širom Pakistana.

  Izvor: Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen

U poslu Muhameda Muhejsena, dobitnika Pulicera, poverenje je najvažniji deo – možda čak važniji i od njegovog foto-aparata.

"Poverenje nije nešto što možete da kupite ili dobijete za tili čas", kaže on za "Gardijan". "To je dugoročna investicija. To je osećaj koji se zaslužuje napornim radom."

Poslednje sedmice oktobra, Muhejsen, danas glavni fotograf "Asošiejted presa" u Pakistanu, dobio je nagradu "Oliver S. Gramling" za fotografije mališana koji su sa svojim porodicama pobegli od užasa rata – fotografije koje pokazuju njegovu sposobnost da se na neverovatan način poveže s ovom decom.

Pogledajte fotografije u galeriji:

"Proveo sam četiri godine hodajući, pričajući i postavljajući pitanja, bez ijednog drugog jezika izuzev poštovanja i radoznalost, o životima ljudi koje sam fotografisao", kaže Muhejsen. "Svakog sledećeg dana, imao sam osećaj da njihovo poverenje raste, baš kao što sam video da i ta deca rastu pred moji očima. Postao sam deo njihovih života, kao što su ona postala deo mog."

Muhejsen je do sad radio u najopasnijim zonama Sirije, Jemena, Južne Afrike itd, a na tom teškom putu uspeo je da pronađe strpljenje i empatiju zahvaljujući kojima mu se otvaraju vrata koja su zatvorena za mnoge foto-reportere. Nakon svih prizora koje je ovekovečio, tema njegovih fotografija danas je gubljenje nade i uopšte gubitak, kao i svakodnevnica u Islamabadu.

Danas u Pakistanu živi više od 1,6 miliona avganistanskih izbeglica, a Muhejsen obilazi ove zajednice i fotografiše kako teku dani ljudima koji su odavno izgubili nadu da će živeti kao sav običan svet – posebno njihovu decu.

"Deca su prave žrtve svakog konflikta", smatra Muhejsen. "Deca nikada ne mogu da biraju ili odlučuju – deca samo traže zabavu i sreću. Fotografišući njihove živote, omogućavam njihovim glasovima da se čuju i u spoljnom svetu. Fotografija deteta u Pakistanu postaje poruka detetu u Londonu."

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka