Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Čarolija kratkodnevnice: Irski praistorijski spomenik okupan suncem

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Pre oko 5.000 godina, u dolini reke Bojn oblikovan je kamen koji osmišljen tako da omogućava zanimljivu igru svetlosti.

Izvor: Njugrejndž Foto: Profimedia

Iako je, da biste posetili Njugrejndž, potrebno dugo i uzbudljivo putovanje kroz prirodu Irske, prava avantura počinje tek kada u njega zakoračite. Nakon što prođete hodnikom dugim 19 metara, naići ćete na prostoriju u obliku krsta. Ukoliko to učinite u danima pre i posle zimske kratkodnevnice, u svitanje, videćete nešto zapanjujuće – uski snop sunčeve svetlosti probiće se kroz ulaz. Kako se sunce „diže“, tako se ovaj snop širi i ispunjava prostoriju.

Pogledajte: Megaliti u Karnaku, misterija stara milenijumima

„Arheolozi su klasifikovali Njugrejndž kao 'grobnicu s hodnikom'“, napisao je lokalni stručnjak Majkl Foks, „ali je on više od toga. 'Drevni hram' je prikladnija oznaka: mesto od astronomske, spiritualne i ceremonijalne važnosti.“

Na dan kratkodnevnice, svega dvadesetoro ljudi dobija dozvolu da uđe u Njugrejndž, a o tome ko će uživati u ovom nesvakidašnjem iskustvu odlučuje se lutrijom. Krajem septembra, učenici lokalne škole izvlače iz bubnja imena zaljubljenika u misteriozni svet praistorije, koji krajem decembra imaju priliku da zakorače u ovaj neobični spomenik.

Prelepa, spokojna Talampaja:Argentinski svedok praistorije u srcu pustinje

Ipak, iako ne mogu da uđu u Njugrejndž, ispred njega se između 18. i 23. decembra svakog svitanja okuplja veliki broj ljudi.

Najnovije

Priroda

Nauka