Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samarkand, veličanstveni grad popločan istorijom

Jedan od najstarijih gradova centralne Azije razvijao se na temeljima brojnih kultura.

  Izvor: Foto: Profimedia

„Rim Istoka“. „Biser istočnog muslimanskog sveta“. Mnogo je poetičnih imena koje su drevni putnici, pesnici i istoričari pripisivali Samarkandu, gradu koji se danas nalazi na krajnjem istoku Uzbekistana, ne bi li opisali njegovu nesvakidašnju lepotu.

Pogledajte: Mjanmarska prestonica nije nimalo običan grad

Tokom svoje istorije duže od 2.700 godina, zidovi ovog grada bili su nemi svedoci brojnih važnih događaja u istoriji civilizacije – kroz njegove kapije su prošli Aleksandar Veliki, Džingis-kan, arapski osvajači, Tamerlan... Pored toga, on je centralna tačka na Putu svile, a još je Marko Polo zapisao da je reč o „veoma velikom i divnom gradu“. Zbog svega toga se kultura Samarkanda razvijala na temeljima iranske, indijske, mongolske, zapadnjačke.

Veliki procvat doživeo je u doba vladavine Tamerlanovog unuka Ulugbega, koji je za 40 godina izgradio naučnu školu koja je okupljala najbolje astronome i matematičare, kao i nadaleko čuvenu opservatoriju.

Plutajuće pijace:Eksplozija veličanstvenih boja Azije

Spisak slavnih građevina iz duge i bogate istorije Samarkanda koje su postale izuzetno vredne turističke atrakcije u ovom delu Azije veoma je dug. Neke od najinteresantnijih su Registan, centar srednjovekovnog Samarkanda u kom su se nalazile tri važne medrese, Ulugbegova opservatorija, Šah-i-Zinda, mauzolejski kompleks podignut u XV veku u čast Kusam ibn Abasu, koji je doneo islam na ovo tlo, Bibi-Hanum džamija, koja je jedna od najviših građevina u gradu...

Antički duh Samarkand održao se do danas. Ukoliko odlučite da se uputite na ovo čudesno mesto, imaćete priliku da vidite mnogo jedinstvenih spomenika i neverovatnih primera arhitekture u prošlosti, a upravo je to ono što je Samarkand svrstalo u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Otkrijte: Lagos, prvi grad Afrike

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka