Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Zavirite u najveći veštački ledeni tunel na svetu

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Možete li da zamislite šetnju tunelom dugim 550 metara – unutar drugog po redu najvećeg lednika Islanda?

Izvor: Foto: Profimedia

Oko trideset metara ispod površine Langjekidla nalazi se tunel koji pruža retku priliku zaljubljenicima u svet prirode da otkriju kako se donji slojevi snega sabijaju i pretvaraju u led.

Iskopavanje je započeto 2010. godine, a završeno početkom 2015, dok je zvanično otvoren 1. juna 2015. Projekat je pokrenut najviše kako bi čudesni Island bio bogatiji za još jednu jedinstvenu i uzbudljivu turističku atrakciju, ali će ga koristiti i naučnici i studenti Islandskog univerziteta kako bi merili kretanje leda.

Otkrijte tajne najveće pećine na svetu

Istraživanje čudesnog tunela počinje putovanjem kamionom do ulaza u ovu svojevrsnu pećinu, koji se nalazi na oko 1.200 metara iznad nivoa mora. Odatle možete poći u jednočasovnu šetnju tunelom, u kom možete videti brojne pukotine u ledu, slojeve leda i razmak između njih, različite vrste snega i leda, kao i način na koji se jedan glečer razvija. Jedan od zanimljivih delova tunela je i kapelica namenjena venčanjima parova opčinjenih ovom veličanstvenom prirodom.

Pogledajte: Najveće prirodno ogledalo na svetu

Sam ovaj lednik prostire se na čak 195 kvadratnih kilometara, a njegov led debeo je oko 580 metara. Međutim, on se smanjuje izuzetno brzo, a neki stručnjaci veruju da bi, ukoliko se globalno zagrevanje nastavi ovom brzinom, Langjekidl mogao nestati za oko 150 godina.

Najnovije

Priroda

Nauka