Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u „Muzej osećanja“, dom nauke, umetnosti i naših emocija

„Prvi muzej koji reaguje na emocije i pretvara ih u umetnost“ je veoma neobično mesto.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako se navodi na sajtu ovog neobičnog njujorškog muzeja, njegova spoljašnjost menja boja u skladu s raspoloženjem koje je najviše izraženo na društvenim mrežama Njujorčana, i to u realnom vremenu. Tako narandžasta boja otkriva da su stanovnici Njujorka veseli, ljubičasta da su zabrinuti i tako dalje.

Otkrijte5 neobičnih muzeja u Srbiji

Svaka od instalacija u njemu funkcioniše po principu emocionalne interakcije. Tako možete ući u prvi kaleidoskop koji se kontroliše emocijama, napraviti jedinstveni emocionalni autoportret (MoodLens), osetiti miris koji mu odgovara...

U „Muzeju osećanja“ ne postoje tipične izložbene postavke, već posetioci prelaze iz jedne tematske prostorije u drugu.

„Ovo je više salon za masažu nego muzej“, kaže Dejvid Vord, istoričar Nacionalne galerije portreta u Vašingtonu.

Saznajtešta se čuva u Muzeju ugroženih zvukova

Kakva se to nauka krije iza soba ovog muzeja?

Kako objašnjava Amanda Vajt, neurolog Univerziteta u Mičiganu, između emocija i mirisa postoji posebna veza, možda i najjača veza emocija s nekim čulom, ali ona nije tako jasna kao što se čini u instalaciji „Muzeja osećanja“.

„Delovi mozga koji obrađuju čulo mirisa, emocije i sećanje su usko povezani, ali to nije direktna veza. Memorija je funkcija koja predstavlja most između ovo drugo dvoje“ , kaže ona. „Neko bi mogao imati izrazito negativnu emociju povezanu s određenim mirisom zbog sećanja koje on budi. Logično je fokusirati se na mirise na koje većina ljudi pozitivno reaguje, kao što je miris kolača koji podseća na detinjstvo.“

Otkrijtetajne „Crnog muzeja“ Skotland jarda

Bez obzira na to da li je „Muzej osećanja“ osmišljen tako da budi samo pozitivna osećanja i da je on možda samo zabavna umetnička instalacija, svakako je reč o jedinstvenom mestu koje vredi posetiti, zar ne?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka