Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maču Pikču, svedok slavnih dana carstva Inka

Pre nešto više pet stotina godina, na vrhuncu svoje moći, carstvo Inka podiglo je grad koji je danas najlepši trag ove izgubljene civilizacije.

  Izvor: Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil

"Sveti grad", za koji se veruje da je sagrađen oko 1450. godine, zvanično je pronađen tek 1911, kada je američki istoričar Hajram Bingam otkrio ruševine ovog kompleksa.

Međutim, i pre Bingamovog istraživanja bilo je priča o starom gradu na najvišem delu istočnih Anda, a 1874. godine je izrađena mapa koja prikazuje lokaciju Maču Pikčua.

Možda će vas zanimati i:

Kako objašnjavaju arheolozi, Maču Pikču nije bio tipičan grad jer nisu pronađeni nikakvi ostaci koji bi ukazivali na tadašnju birokratiju, trgovinu ili vojne aktivnosti. Ipak je verovatnije da je ovaj grad bio carski posed ili da je napravljen za potrebe sprovođenja religijskih rituala ili ceremonija, najverovatnije za cara Pačakutija. U njemu postoji oko dvesta građevina koje su raspoređene oko velikog trga, kanali za navodnjavanje, kao i veliki granitni monolit. Još uvek nije sigurno za šta je on upotrebljavan, a pretpostavlja se da je imao funkciju u ritualima žrtvovanja i da se koristio kao opservatorija.

Grad se nalazi na visini od 2.430 metara iznad nivoa mora, usred bujne šume koju navodnjava reka Urubamba. Izgrađen je planinskom grebenu iznad Svete doline i najprepoznatljiviji je simbol slavne civilizacije Inka.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Zanimljivo je da arheolozi smatraju da je Maču Pikču bio napušten i pre nego španskih osvajanja. Ovaj grad u vreme kolonizatora nije bio poznat Špancima, a stručnjaci veruju da je on korišćen samo stotinak godina. Moguće je da su stanovnici Maču Pikčua pokošeni velikim boginjama koje su dobili nakon kontakta s konkistadorima, koji su zabeležili postojanje mesta pod imenom Pikčo, ali ne postoji nijedan dokaz da je neki Španac kročio na ovo tlo.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka