Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paradoks u Južnom Sudanu: Živote ugrožavaju – porođaji

Proteklih godina, ova afrička država je suvereno držala neslavno i tužno prvo mesto na listi zemalja u kojima najviše žena premine na porođaju.

  Izvor: Foto: Profimedia

„Više žena umre na porođaju, po glavi stanovnika, u Južnom Sudanu nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu“, rekla je 2012. Karolin Delani, medicinski radnik Kanadske međunarodne agencije za razvoj, koja u ovoj zemlji sprovodi niz programa za poboljšanje uslova porođaja.

Tome u najvećoj meri doprinosi činjenica da oko 90 procenata žena odlučuje da se porodi kod kuće, i to bez nadzora stručnih lica. Tako, paradoksalno, čin porođaja postaje jedan od najvećih ubica u ovoj zemlji.

Pročitajte: Čime se igraju siromašna deca Afrike?

„Jedna od sedam žena u Južnom Sudanu umre tokom trudnoće ili porođaja, najčešće od infekcije, hemoragije ili komplikacija tokom porođaja“, navodi se u jednom izveštaju ženevskog programa Small Arms Survey.

Pored toga, mnoge žene moraju da rade tokom čitave trudnoće, neretko naporne poslove poput kopanja.

Ni bebe nisu ništa manje ugrožene od svojih majki – dok na celom svetu milion beba premine tokom prva 24 sata od rođenja, kako je objavila humanitarna organizacija Save the Children, u Južnom Sudanu 5.000 novorođenčadi poživi svega nekoliko sati. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka