Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prelepa, spokojna Talampaja: Argentinski svedok praistorije u srcu pustinje

Dinosauri, preci brojnih vrsta kičmenjaka i pripadnici lovačko-sakupljačkih zajednica živeli su na istom ovom prostoru, odvojeni milionima godina.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najpoznatiji nacionalni park u Argentini nazvan je po reci Talapmaja, koja je odavno presušila, ali njeno korito još uvek fascinira naučnike – u njemu su do sad pronađeni fosilizovani ostaci dinosaurusa, biljaka i brojnih predaka sisara koji otkrivaju tajne evolucije kičmenjaka. Zbog toga se Nacionalni park „Talampaja“ našao na Uneskovoj listi svetske baštine, baš kao i obližnja Mesečeva dolina, pokrajinski park u kojem je pronađeno još više dokaza o bogatoj flori i fauni u periodu trijasa.

Pogledajte:Roraima, teško osvojivi dragulj Venecuele

„Talampaja“ zauzima površinu nešto veću od 2.100 kvadratnih kilometara i jedno je od najzanimljivijih arheoloških i paleontoloških nalazišta u Južnoj Americi. Njegove crvene peščare oblikovale su snažne erozije do kojih je došlo zahvaljujući aridnoj klimi i velikim temperaturnim fluktuacijama, a najviše stene klanca Talampaja dosežu i do 143 metra visine.

Međutim, nisu dinosauri jedini zanimljivi stanovnici ovog prostora na severozapadu Argentine. Arheolozi su na ovom tlu  pronašli ostatke urođeničkih naselja, od kojih je najpoznatije Puerta del Cañón,  i petroglife pripadnika lovačko-sakupljačkih naroda.

Pročitajte: Slano srce južnoameričkog kontinenta

Danas je ovom parku dodata botanička bašta u kojoj se uzgajaju biljke popularne među lokalnim stanovništvom, a u njoj žive životinjske vrste koje su za Argentince su izuzetno bitne – bez obzira na to je li reč o endemičnim vrstama ili ne – poput: puma, andskih kondora, zečeva, patagonijskih mara, gvanakoa...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka