Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igra vetra: Život u srcu peščane oluje

Sistan, region koji deli Iran i Avganistan, peščane oluje zahvataju i po 120 dana godišnje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Samo u periodu između marta 2012. i marta 2013. godine, oblaci prašine obavijali su zgrade i ulice Teherana čitavih 117 dana. Snažne i dugotrajne peščane oluje jedna su od velikih pretnji stanovnicima Irana, ali to možda bolje od Iranaca u Teheranu znaju porodice koje žive u regionima Sistan i Beludžistan, čijih je šezdesetak sela dugo bilo potpuno izolovano usled snažnih oluja.

Saznajte kako izgleda život pored aktivnog vulkana

Ovaj meteorološki fenomen, karakterističan za suva područja, izazive erozije  tla, uklanjanje organskog materijala s površine Zemlje, smanjuje mogućnost za poljoprivredu, šteti mladim biljkama, onemogućava transport usled smanjene vidljivosti, kao i disanje.

Kao što smo već pomenuli, priroda je posebno okrutna prema stanovnicima Sistana, koji su svoj svakodnevni način života potpuno prilagodili okolnostima do kojih su dovele oluje. Reč je o onima koji su ostali u svojim selima i hrabro prkose naletima peska – ipak je veliki broj odlučio da napusti naselja u blizini jezera Hamun.

Otkrijtekako izgleda život među više od milijardu ljudi

Već hiljadama godina, stanovnici Sistana žive od ribolova, izrade otirača, uzgoja stoke i poljoprivrede. Međutim, situacija u kojoj danas žive nije laka: većina nema pristup čistoj vodi, električnu energiju, medicinskoj pomoći, obrazovanju itd. Pored toga, kod mnogih stanovnika ove regije je dijagnostikovano neko oboljenje respiratornih organa, veliki deo Sistanaca živi u siromaštvu, bez ikakvog zaposlenja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka