Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca vudua: Borba naroda Fon za milost duhova

Nakon što blizanci u ovom narodu preminu, njihovi roditelji nastavljaju da neguju lutke onako kako su brinuli o deci kako bi odagnali zlo.

  Izvor: Foto: Profimedia

Uzgajanje blizanaca nije lako u Beninu, siromašnoj zemlji na zapadnoj obali Afrike. Mortalitet najmlađih – naročito blizanaca – izuzetno je visok, a tokom godina tuge, ožalošćeni roditelji naroda Fon pronašli su interesantan način da se nose s bolom.

Francuski fotograf Erik Laforg proveo je izvesno vreme s pripadnicima ovog naroda i zabeležio tradiciju koja se dugo praktikuje u Beninu: nakon što njihova deca preminu, majke i očevi prave lutke za koje veruju da postaju novi dom dušama njihovih mališana. Uz to, oni smatraju da ovi duhovi imaju moć da donesu porodici sreću ili nesreću, u zavisnosti od toga kako se ona ophodi prema lutkama.

Pogledajte: Nagoro, japanski grad lutaka

Zbog toga ožalošćeni roditelji kupaju i „hrane“ lutke, glume da ih uspavljuju, čak ih odvode u škole kako bi umilostivili duhove i oterali zlo od svog doma.

Kako je antropolog Vejd Dejvis objasnio za National Geographic, iako su u mnogim sredinama blizanci simbol disbalansa, u Beninu se veruje da su ovakva deca „dve polovine jedne duše“.

„Blizanci se smatraju bićima božanskog porekla koja žive večno i blagosloviće svakog ko se prema njima ophodi s poštovanjem“, objašnjava antropolog Kosi Đonuku s Univerziteta u Lomeu, u obližnjem Togu.

Iz tog razloga ne dobijaju sva preminula deca zamene u vidu lutaka. Taj običaj rezervisan je samo za blizance, a u narodu Fon je jedna od dvadeset trudnoća blizanačka.

Otkrijte:Proces pravljenja japanskih drvenih lutaka (VIDEO)

Njihova smrtnost je toliko visoka da, ukoliko bebe dožive treći mesec, cela zajednica se okuplja i pruža deci darove, objašnjava Laforg.

Četrdesetogodišnja Hounjoga jedna je od majki koja je doživela ovakvu sudbinu. Ona je dopustila Laforgu da je prati čitavog jednog dana kako bi stekao uvid u svakodnevnicu beninskih „vudu majki“.

Kako je ovaj fotograf otkrio, Hounjogina deca Zinsu i Zinhoue su preminula, ali ona o njima govori u sadašnjem vremenu. Redovno kupa i umiva lutke koje ih predstavljaju, a jednom nedeljno ih odnosi na jezero zbog temeljnog kupanja.

„Kada ih osuši, prska ih parfemom“, kaže Laforg. „Sunđer kojim ih je trljala baca u jezero da ne bi sa sobom u kuću vratila zlo.“

Edisonove lutke: Kako zvuče dečje pesmice snimljene pre 125 godina? 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka