Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gol, ritual koji dečake pretvara u muškarce

Stanovnici južnog dela ostrva Pentekost u Vanuatuu se na nesvakidašnji način opraštaju od detinjstva.

  Izvor: Foto: Profimedia

U selima Pentekosta nisu retke konstrukcije visoke između 20 i 30 metara koje se uzdižu iznad skromnih domova ovdašnjeg naroda. One se grade zbog sprovođenja rituala koji bi u većem delu sveta bio zabranjen zakonom: gola, kako ga nazivaju na jeziku sa, ili na nangola, na jeziku bislama.

Ovaj običaj podrazumeva da dečaci vežu oko članaka vitice i skoče s jedne od ovih drvenih tornjeva, čime pokazuju odvažnost neophodnu za ulazak u svet odraslih.

Pogledajte: Neobičan ritual kojim se u plemenu Suri obeležava kraj detinjstva

Prema legendi, ovaj ritual sprovodi se od dana kada je jedna žena bežala od svog supruga Tamalija jer nije želela da s njim stupi u seksualne odnose. Ona je trčala šumom i, kada više nije imala kuda, popela se na smokvino drvo banjan. Tamali je, međutim, to spazio, te se popeo za njom. Mudra žena vezala je improvizovanu lijanu oko članka i skočila s drveta, a besni suprug je pošao za njom ne vezavši se, te je poginuo.

Otkrijte: Bizaran posmrtni ritual plemena Janomami

Od tada, običaj da dečaci skaču s drveta sprovodi se u vreme žetve batata, u aprilu, maju ili junu, a ovdašnje stanovništvo veruje da što su skokovi uspešniji, to će i žetva biti bolja. Učesnici se smatraju stasalima za skokove nakon obrezivanja, obično oko sedme ili osme godine. Dok on skače, njegova porodica je obavezna da posmatra, a majka drži njegov omiljeni predmet iz detinjstva. Nakon što dečak – sada već mladić – ponovo bude na bezbednom, majka baca ovaj predmet, čime pokazuje da je detinjstvo okončano.

Vremenom, ovo je postala svojevrsna turistička atrakcija uprkos brojnim pokušajima vlasti i stranih boraca za ljudska prava da se ova tradicija okonča.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka