Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u Velikoj dolini: Fotografije jednog od trista plemena naroda Dani

U središnjim visoravnima zapadne Nove Gvineje živi jedna od najbrojnijih etničkih grupa Papue – ljudi jedinstvenih običaja i načina života.

 Izvor: Foto: Profimedia

Italijanski fotograf Roberto Paci imao je priliku da provede izvesno vreme s pripadnicima plemena Dani i zabeleži njhovu svakodnevnicu: život u kolibama od bambusa, lov kopljima i rituale poput žrtvovanja svinje prilikom proslave venčanja.

Narod Dani čine tri stotine plemena koja žive u Velikoj dolini, poznatoj i kao Dolina Balijem, a neka od njih imaju svega po tri ili četiri člana. Kako je Paci primetio, „narod Dani je veoma stidiljiv, ali i radoznao“.

Misterija plemena Tasadaj: Je li sve bila laž?

„Fascinantno je i samo pomisliti na to da oni još uvek žive u primitivnim uslovima dok mi imamo internet, automobile i tržne centre“, istakao je ovaj fotograf, kojem je bila zanimljiva neposrednost u komunikaciji koju je primetio u ovoj sredini. „Kada sam tek stigao u njihovo selo, bio sam oduševljem načinom na koji komuniciraju – često će hodati držeći vas za ruku ili rame.“

On je dodao i da su žene nešto rezervisanije, dok su deca puna energije i željna priča o misterioznom zapadnom svetu. Ipak, sve to ostaje samo na radoznalosti – niko od njih nikada nije napustio zajednicu, premda dopuštaju malim grupama radoznalaca da ih posete i otkriju nešto više o njihovim fascinantnim životima. Međutim, nismo mi jedini koji uče: i pripadnici naroda Dani zanimaju se za naše živote.

Jedući s kanibalima:Druženje jednog istraživača s plemenima pojasa Melanezije

„Pre nego što sam ja stigao u selo, neka deca ovih plemena nikad nisu videla foto-aparat. Njihova radoznalost je bila fascinantna“, rekao je Paci.

Plemena naroda Dani otkrivena su 1938. godine, zahvaljujući aerosnimcima koji su pokazali tragove civilizacije u nekim delovima Velike doline. Ispostavilo se da u njoj krije čak trista plemena.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka