Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hodnici napuštenih hramova Kambodže još uvek pričaju priču o danima slave

Usamljeni, zapušteni i zaboravljeni, hladni zidovi u Angkoru još uvek pričaju priču o danima slave.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ušuškan u tišini prirode između Velikog jezera (Tonle Sap) i planine Kulen, Angkor čuva ostatke veličanstvenog Kmerskog carstva, koje se smatra jednom od najvažnijih civilizacija u jugoistočnoj Aziji.

Angkor, kraljevski grad Kmera, je ime dobio po sanskritskom nagara (नगर), što znači "Sveti grad".

Možda će vas zanimati i:

Kao takav, jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta jugoistočne Azije, a u njemu se mogu naći ruševine koje potiču iz perioda od devetog do petnaestog veka. Veruje se da je reč o najvećem predindustrijskom gradu na svetu, a stručnjaci smatraju da je na vrhuncu moći Kmera u njemu živelo milion ljudi. Angkor, glavni grad kmerske kulture, nalazio se u današnjoj Kambodži. Na vrhuncu svoje moći, Carstvo se prostiralo od Južnog kineskog mora do Sijamskog zaliva (današnji Tajlandski zaliv) a obuhvatalo čitavu današnju Kambodžu, istočni Tajland, Vijetnam i Laos.

Najzanimljiviji deo Angkora svakako su njegovi veličanstveni hramovi – on se i sam najčešće smatra divovskim kompleksom religijskih objekata koji predstavljaju tipičan primer vrhunca kmerske arhitekture.

Međutim, nakon pada Kmera, hramovi su napušteni i oni su počeli boj s prirodom, a ona ga polako dobija – velelepne hramove polako guta džungla. Ipak, nada postoji: neki od hramova su restaurirani, neki će tek biti, a istorija skrivena među lišćem i stablima privlači oko dva miliona turista godišnje.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka