Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odrastanje među Masai ratnicima, kraljevima afričkih savana

Kako se postaje Masai ratnik?

  Izvor: Foto: Profimedia

Na jugu Kenije i severu Tanzanije živi ponosna etnička grupa koja broji skoro 900.000 članova. Ovaj polunomadski narod spada u najpoznatije na tlu Afrike, zbog svog jedinstvenog načina života i običaja.

Iako su zaštićena, deca Masaija sazrevaju rano: dečaci odlaze da čuvaju stoku kao još veoma mali, a devojčice su odgovorne za važne kućne poslove poput kuvanja i muže. Svakih petnaest godina, muškaci uzrasta između 12 i 25 godina prolaze kroz obred inicijacije i postaju nova generacija Morana ili Il-murana – ratnika.

Pročitajte: Ugroženo 130 plemena s kojima još nismo kontaktirali

Pored toga, mališani koji ulaze u svet odraslih se podvrgavaju obezivanju, koje se izvodi bez anestezije, a s druge strane oštrog noža i zavoja nalaze se stariji pripadnici plemena. Dečak koji prolazi kroz ovakav način inicijacije mora da ostane hrabar i ne otkriva bol: pokazivanje slabosti donosi sramotu. Nakon toga, dečaci nose crnu odeću između četiri i osam meseci.

Za to vreme, oni žive u „selima“ (manyatta) koje su izgradile njihove majke i koje nemaju nikakve zaštitne ograde – pravi ratnik brani zajednicu od opasnosti. U manuatama žive mladi ratnici sa svojim majkama, sestrama i neiniciranim ljubavnicama. U ovim improvizovanim selima nema štala jer ratnici ne učestvuju u stočarskim dužnostima plemena.

Nakon što nova generacija ratnika završi proces inicijacije u ovu prestižnu grupu unutar plemena, stara generacija ratnika se povlači i iz manuata odlazi u bome. Mladi ratnici postaju starešine običajem poznatim kao Eunoto, koji podrazumeva da najstariji ratnici obriju svoje duge kose.

Misterija plemena Šavante:Može li tradicija uticati na evoluciju?

Tek pošto prestanu da budu ratnici, muškarci stiču pravo da se ožene. Pre toga, oni su imali pravo da imaju (neobrezane) devojke, a tek kada prestanu da budu deo grupe ratnika dobijaju mogućnost da stupe u seksualne odnose s obrezanim ženama.

Postoji glasina da Masai ratnici moraju i da ubiju odraslog lava pre obrezivanja. Ipak, ovaj običaj je, u najvećem delu teritorije na kojoj ovo pleme živi, deo prošlosti, a u jugoistočnoj Africi je i zabranjen. Kako se navodi na sajtu Asocijacije Masaija, ovo pleme „vidi lov na lavove kao znak hrabrosti i ličnog dostignuća“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka