Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veličanstveni Zabranjeni grad, čuvar istorije dinastija Ming i Ćing

Duže od pet vekova, najvažnije odluke o velikom delu Azije donošene su unutar zidova ovog zdanja

  Izvor: Foto: Profimedia

Carska palata dinastije Ćing koja se nalazi u Šenjangu sadrži 114 građevina koje su napravljene u toku samo jednog veka i važi za jednu od najlepših zdanja u Aziji. Međutim, ova građevina je bila samo sporedna u odnosu na Carsku palatu koja se nalazi u Pekingu

Kompleks je nazvan zabranjenim jer niko nije mogao ni da uđe u njega ni da ga napusti bez careve dozvole.

Povezane vesti

Povezane vesti

Zabranjeni grad, koji se uzdiže u srcu Pekinga, predstavlja vrhovni model razvoja kineskih palata i pruža dobar pogled na status poslednjih vladarskih dinastija u Kini. Kao primer drevne arhitekture, konstrukcijskih tehnika i umetnosti, ona je uticala na izgradnju zvaničnih zgrada u dinastiji Ćing čak 300 godina. 

Kompleks je nazvan zabranjenim jer niko nije mogao ni da uđe u njega ni da ga napusti bez careve dozvole.

Izgradnja ovog kompleksa započeta je početkom 15. veka (1406. godine), kada je na čelu države bio Džu Li, treći imperator iz dinastije Ming. Zanimljivo, kompleks od 980 zgrada je završen za samo 14 godina uz pomoć od jednog miliona radnika i zanatlija, a od tada do propasti dinastije Ćing u njoj su živela i obavljala dužnost vladara čak 24 imperatora.

Najveća kineska građevina ovog tipa zauzima površinu od 720.000 kvadratnih metara i sagrađena je u duhu s drevnim kineskim simbolima i filozofijom. Tako su sve zgrade sagređene tako da su okrenute jugu, što simboliše svetost. Takođe, ovim načinom izgradnje su sve zaštićene od severa, koji predstavlja kineske neprijatelje, hladne vetrove i zlo. Zanimljiva je i legenda o tome da se u ovoj palati nalazi 9.999,5 soba - jer samo nebeski imperator ima 10.000 prostorija.

Povezane vesti

Krov svih zgrada je prekriven žutim pločicama koji simbolišu moć carske porodice i njihovu krajnju moć. Jedino se krov biblioteke razlikuje po svojoj crnoj boji koja simboliše vodu, što bi trebalo da spreči požare u dragocenoj biblioteci. U Kini boja ima posebnu važnost tako da je cela građevina u bojama tradicionalnih pet elemenata, među kojima se nalaze i bela, crna, crvena, žuta i zelena.  

S druge strane, zgrade u kojima se održavaju ceremonije su poređane u grupe od po tri zgrade, pošto se u Kini veruje da broj tri simboliše raj. 

Među simboličnim brojevima su zastupljeni i pet i devet, premda one predstavljaju veličanstvo cara.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kompleks obuhvata i zgrade koje su posvećene religioznosti, od kojih su najpoznatije budističke odaje. Interesantno je da je čak devet hiljada evnuha prošlo kroz ovu monumentalnu građevinu. Neke od najhvaljenijih dvorana su  "Centralna harmonija" i "Večita harmonija", u kojima su u prošlosti organizovane svečanosti, a iznad svih "Vrhunska harmonija", u kojoj se nalazi zlatni presto i koja ima najvišu tavanicu u celom Zabranjenom gradu - visoka je čak 40 metara.

Danas, više od veka nakon što dinastija Ćing ne vlada iz Zabranjenog grada, ovaj kompleks se smatra jednim od najznačajnijih spomenika kulture na svetu. Proteklog veka je uloženo mnogo truda da se ovo zdanje očuva, a kada je 1987. godine Zabranjeni grad postao deo Uneskove svetske kulturne baštine on je dobio priznanje i pažnju koju zaslužuje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka