Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni geoglifi u kazahstanskoj pustinji

Naučnici još uvek nisu sigurni kako je, kada i zašto nastalo više od 50 raznovrsnih oblika nacrtano je na tlu pustinje u Kazahstanu.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Geoglifi u Kazahstanu jasno ocrtavaju različite geometrijske oblike kao što su kvadrati, prstenje, krstovi i svastike. Veličlina geoglifa se kreće od 90 do 400 metara, ali, iako su veoma veliki (a možda baš i zato), istraživači kažu da ih je veoma teško uočiti ukoliko se nalazite na tlu. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto:YouTube/PrintScreen

Ruska Naska: Ogroman geoglif losa pronađen u Sibiru

Arheološka iskopavanja su otkrila strukture ognjišta na geoglifima, što bi mogao biti dokaz da su se na tom tlu odigravali rituali, kako navode Irina Ševnina i Endru Logvin s Univerziteta "Kostanaj". Moguće je i da su drevna plemena koristila geoglife kako bi označila vlasništvo nad zemljištem. 

Ševnina i Longvin tvrde da se danas pouzdano može tvrditi da su geoglifi ljudska tvorevina, iako se još uvek ne može sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi njihova svrha. 

Zanimljivo, mnogi simboli korišćeni su i u druge svrhe u drugim društvima, kao što je svastika, koja se može naći i u Evropi i Aziji. 

Pogledajte i:U Kazahstanu primećen misteriozan crni krug na nebu (VIDEO)

Iako su geoglifi u Peruu najpoznatiji, arheološka istraživanja pokazala su da se oni pojavljuju na različitim mestima i u različitim kulturama. Tako su na Bliskom istoku arheolozi pronašli na hiljade struktura u obliku točka, dok su linije u Rusiji koje predstavljaju losa starije od onih koje možemo naći u Peruu. 

Interesantno je da su istraživači za mnoge geoglife saznali tek nedavno - pojavom aplikacije Google Earth.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka