Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počitelj, čuvar minulih vekova

Na kamenoj litici leve obale Neretve nalazi se srednjovekovni grad koji još uvek čuva svoju istoriju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ikada budete prolazili putem od Mostara ka Metkoviću, ugledaćete Počitelj, grad star vekovima, koji se zahvaljujući svojoj arhitekturi koja čuva tajne prošlosti opravdano našao na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Veruje se da je Počitelj sagradio čuveni kralj Stefan Tvrtko I 1383. godine, a poznato je da je reč o značajnom srednjovekovnom administrativnom centru.

Možda će vas zanimati i:

Prvi pisani dokument o Počitelju potiče iz 1444. godine, a radi se o povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. U periodu od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, a nakon kraće opsade 1471. pao je u ruke Osmanlijama, koji su njime upravljali sve do 1878. godine.

Kako je istaknuto na sajtu Uneska, tri perioda bila su ključna za razvoj Počitelja. To je najpre doba vladavine Matije Korvina, kada je ovaj grad imao stratešku ulogu (od 1463. do 1471. godine). Drugi važan period je vreme kada je naseljivan tokom vladavine Osmanlija, kada su izgrađene džamije, mekteb, imaret, medresa, amam, han i sahat-kula (od 1471. do 1698. godine). Treće bitno razdoblje razvitka grada je period od 1698. do 1878. godine, kada je ponovo zadobilo stratešku ulogu u vreme dok su Mleci osvojili i razorili Gabelu.

Pogledajte galeriju fotografija:

Tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog veka, on je proglašen jednim od stotinu najugroženijih blaga svetske kulturne baštine, a jedan njegov deo je oštećen.

Kada su Austrougari osvojili Bosnu i Hercegovinu u XIX veku, važnost Počitelja u istorijskim previranjima počela je da slabi, ali je na taj način sačuvana arhitektura ovog grada, pa su mnoge građevine ostale očuvane do danas i predstavljaju svojevrsne istorijske spomenike.

U njemu se posebno izdvajaju tvrđava, Šišman Ibrahim-pašina džamija iz XVI veka, Šišman Ibrahim-pašina medresa, amam i han iz XVII veka, brojne kuće s mediteranskim i orijentalnim karakteristikama gradnje...

Danas u njemu živi mali broj ljudi, a prema popisu ih je 1991. godine bilo svega 905.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka