Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Krako – grad koji je izgubio bitku

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

Više od hiljadu godina, Krako je odolevao kugi i bandama pljačkaša da bi, najzad, posle odrona 1991.godine izgubio bitku s nevoljama.

 Izvor: Foto: Profimedia

Kada se sagleda istorija ovog grada, zapanjujuće je kako ga njegovi stanovnici nisu ranije napustili. Ovo područje su 540. godine naseljavali Grci,koji su se preselili u unutrašnjost iz grada Metaponto. Međutim, grobnice pronađene na ovom području smatraju se dokazom da je grad osnovan tek u osmom veku. 

Dva veka kasnije, ovaj prostor pripada Arnaldu, nadbiskupu Trikarika, koji ga je nazvao Graculum, što na latinskom znači „mala oranica“.

Pročitajte i:Deset gradova u kojima nema živih

Krako se nalazi na 400 metara nadmorske visine, te se u prošlosti zbog svog položaja mogao lako odbraniti od neprijatelja. Osim toga, građani su mogli da uživaju u prelepom pogledu koji im se pruža sa zidina i veoma dobro očuvanoj arhitekturi. Upečatljiv dvorac je izgrađen u 13. veku pod nadzorom Atendola Sforce, da bi kasnije ubrzo postao zatvor. Takođe, Krako je bio i univerzitetski grad.  

Kineski grad duhova:Zavirite u napušteno selo koje je progutala priroda

Ipak, zbog čega je ovako čudesan grad bogate istorije izgubio sve svoje stanovnike?

Uprkos svim prednostima, ovaj grad je imao i velikih poteškoća. U 17. veku, kuga je odnela hiljade života, drastično smanjivši broj porodica koje su ga naseljavale. 

Početkom 20. veka, zbog neuspešnih useva, Krako je izgubio skoro polovinu svog stanovništva koje se preselilo u Severnu Ameriku. 

Kasnije, godine 1963, u ovom gradu se pokrenulo veliko klizište koje je isteralo veći deo preostalog stanovništva, koje je naselilo obližnju dolinu. Ovo klizište je izazvala infrastruktura, odnosno postavljaje kanalizacionih cevi i sistema za navodnjavanje. 

Pogledajte i:Napušteni sovjetski zatvor pretvoren u plažu (VIDEO)

Međutim, priroda je nastavila da bude okrutna prema ovom gradu, napadajući ga sve češće. Tako je 1972. ovu situaciju pogoršala poplava, da bi zemljotres osam godina kasnije isterao i poslednjeg stanovnika. 

Iako je Krako ostao potpuno pust, mnogi vernici ga posećuju obilazeći statuu Bogorodice. Krako ima čak šest letnjih festivala koji se održavaju u periodu između maja i oktobra. Srednjovekovna crkva u središtu ovog grada je još uvek očuvana i u njoj se nalaze relikvije kao što su mumificirani ostaci Svetog Vićenca, koji je bio zaštitnik ovog gradića. 

Otkrijte i: 10 veličanstvenih gradova na liticama

Krako se od 2010. godine nalazi na listi Svetskog fonda za zaštitu spomenika, koji nastoji da zaštiti sve ugrožene istorijske spomenike i kulturno nasleđe. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka