Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krako – grad koji je izgubio bitku: Zbog čega je ovako čudesano mesto ostalo bez svojih stanovnika?

Više od hiljadu godina, Krako je odolevao kugi i bandama pljačkaša da bi, najzad, posle odrona 1991. godine izgubio bitku s nevoljama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada se sagleda istorija ovog grada, zapanjujuće je kako ga njegovi stanovnici nisu ranije napustili. Ovo područje su 540. godine naseljavali Grci, koji su se preselili u unutrašnjost iz grada Metaponto. Međutim, grobnice pronađene na ovom području smatraju se dokazom da je grad osnovan tek u osmom veku. 

Dva veka kasnije, ovaj prostor pripada Arnaldu, nadbiskupu Trikarika, koji ga je nazvao Graculum, što na latinskom znači "mala oranica".

Možda će vas zanimati i:

Krako se nalazi na 400 metara nadmorske visine, te se u prošlosti zbog svog položaja mogao lako odbraniti od neprijatelja. Osim toga, građani su mogli da uživaju u prelepom pogledu koji im se pruža sa zidina i veoma dobro očuvanoj arhitekturi. Upečatljiv dvorac je izgrađen u 13. veku pod nadzorom Atendola Sforce, da bi kasnije ubrzo postao zatvor. Takođe, Krako je bio i univerzitetski grad.  

Ipak, zbog čega je ovako čudesan grad bogate istorije izgubio sve svoje stanovnike?

Uprkos svim prednostima, ovaj grad je imao i velikih poteškoća. U 17. veku, kuga je odnela hiljade života, drastično smanjivši broj porodica koje su ga naseljavale. 

Početkom 20. veka, zbog neuspešnih useva, Krako je izgubio skoro polovinu svog stanovništva koje se preselilo u Severnu Ameriku. 

Kasnije, godine 1963, u ovom gradu se pokrenulo veliko klizište koje je isteralo veći deo preostalog stanovništva, koje je naselilo obližnju dolinu. Ovo klizište je izazvala infrastruktura, odnosno postavljaje kanalizacionih cevi i sistema za navodnjavanje. 

Međutim, priroda je nastavila da bude okrutna prema ovom gradu, napadajući ga sve češće. Tako je 1972. ovu situaciju pogoršala poplava, da bi zemljotres osam godina kasnije isterao i poslednjeg stanovnika. 

Iako je Krako ostao potpuno pust, mnogi vernici ga posećuju obilazeći statuu Bogorodice. Krako ima čak šest letnjih festivala koji se održavaju u periodu između maja i oktobra. Srednjovekovna crkva u središtu ovog grada je još uvek očuvana i u njoj se nalaze relikvije kao što su mumificirani ostaci Svetog Vićenca, koji je bio zaštitnik ovog gradića. 

Krako se od 2010. godine nalazi na listi Svetskog fonda za zaštitu spomenika, koji nastoji da zaštiti sve ugrožene istorijske spomenike i kulturno nasleđe. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka