Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Upoznajte vlasnika najveće kolekcije lobanja na svetu

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Lobanje pacova, žirafa, krokodila, pa čak i dvoglave krave – ostaci gotovo svake životinje na svetu mogu se naći u domu Alana Dadlija.

Izvor: Foto: Profimedia

On trenutno poseduje oko dve hiljade lobanja, koje čuva u vitrinama svoje porodične kuće u Koventriju.

Sve je počelo nekoliko dana nakon njegovog 18. rođendana, kada je Dadli pronašao telo lisice zakačeno za baštensku ogradu. Odneo je telo kući, pažljivo ga očistio i proučio.

Doba Asteka:Arheolozi u Meksiku pronašli policu punu ljudskih lobanja

Ubrzo potom je počeo da skuplja lobanje životinje i postao veoma uspešan u tome. Njegova strast nije naišla, doduše, na odobravanje – jednog dana marta 2008. godine, na vrata mu je zakucala policija i priveden je jer su neki primerci iz njegove kolekcije kupljeni na crnom tržištu. S obzirom na to da su imali nalog suda, Dadli je optužen zbog trgovine zaštićenim vrstama, poput tigra (telo jednog mladunca je pronađeno u zamrzivaču), bolivijskog Geldijevog marmozeta, drekavca iz Ekvadora, pingvina, kornjače i šimpanze.

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, platio novčanu kaznu i gledao kako se ovi primerci konfiskuju, Dadli se vratio svom neobičnom hobiju. Danas je oprezniji – odlučan je da pažljivije bira lobanje, ali je jednako pun entuzijazma.

Fotografija: Umetnost na lobanji

Iako se mnogi ne bi složili, on i njegova okolina veruju da je njegov rad fascinantan.

„Neki misle da je to čudno. Međutim, ovo što ja radim je upravo ono što ćete naći i u muzeju. Jedina razlika je u tome što ja to radim kod kuće“, smatra Dadli.

Sajmon Vinčester je o ovom nesvakidašnjem sakupljaču i sadržaju njegovih vitrina napisao knjigu „Lobanje: Istraživanje neobične kolekcije Alana Dadlija“.

Najnovije

Priroda

Nauka