Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raznobojne peščane dine na 7.500 kvadratnih kilometara: Kako je nastala Zemlja sedam boja?

Na severozapadu Mauricijusa nalazi se neobična geološka formacija – raznobojne peščane dine koje se prostiru na 7.500 kvadratnih kilometara.

  Izvor: Foto: Profimedia

Jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Mauricijusa tokom proteklih decenija je neverovatna mala regija u selu Karamel koja predstavlja pravi geološki fenomen.

Povezane vesti

Povezane vesti

Turistima nije dopušteno da hodaju ovim dinama, koje su zaštićene ogradom, ali mogu odneti sa sobom delić ovog očaravajućeg fenomena: u obližnjim prodavnicama mogu se kupiti cevčice u kojima se nalazi raznobojni pesak.

Nakon raspadanja i mešanja vulkanskih stena s glinom, ovo tlo je obojeno u crvenu i plavu boju zahvaljujući najzastupljenijim elementima u Zemlji sedam boja – gvožđu i aluminijumu. Kako su se vulkanske stene prilikom variranja temperatura iznad tla hladile, tako su se formirale i ostale nijanse.

Zanimljivo, ovaj pesak se taloži u različitim slojevima, pa dolazi do mešanja boja zahvaljujući čemu peščane dine izgledaju gotovo nestvarno. Štaviše, ukoliko šakom zahvatite ovaj pesak, velike su verovatnoće da će vam se u ruci naći sve boje.

Pored toga, iako na Mauricijusu tropske kiše nisu retke, dine Zemlje sedam boja nikad ne erodiraju.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka