Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Svet je bogatiji za još tri mladunca kritično ugroženog amurskog leoparda!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Ova vrsta leoparda je jedna od najugroženijih životinja na svetu, ali o njoj nam stižu i dobre vesti. Hoćemo li se i u budućnosti diviti ovoj velikoj mački?

Izvor: Foto: Profimedia

Jorkširski park za divlje životinje, višestruko nagrađivana institucija koja brine o našim krznenim prijateljima, dom je trima mladuncima amurskog leoparda čiji su roditelji mužjak Drejk i ženka Freja.

Pročitajte i:Populacija amurskog leoparda se udvostručila od 2007. godine

Mladunci su na svet došli 28. juna, a svaki trenutak njihovih života do sada je zabeležen kamerom, uključujući i sam dolazak na svet. Krajem avgusta su vakcinisani, a očekuje se da će Drejk, Freja i njihove bebe u nekom trenutku u budućnosti biti odvedeni u svoje prirodno stanište – istok Rusije, jer se stručnjaci nadaju da će se povratkom životinja u divljinu populacija amurskog leoparda povećati.

Uočiterazliku između leoparda, jaguara i geparda

„Ovo je veoma uzbudljiva faza u borbi da spasemo ugroženog amurskog leoparda izumiranja. Evropski program za uzgoj se neumorno razrađuje kako bismo obezbedili budućnost ovoj vrsti, a Drejk i Freja su nam pružili nadu svojim mladuncima“, rekao je Sajmon Marš iz Jorkširskog parka za divlje životinje. „Uzbudljivo je i to bismo u toku naredne dve ili tri godine, zahvaljujući saradnji s međunarodnim udruženjima za očuvanje vrsta, mogli da vratimo amurske leoparde natrag u Rusiju.“

Najnovije

Priroda

Nauka