Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stari grad Plužine: Zidovi na dnu Pivskog jezera

Na severozapadu Crne Gore, smešten između obronaka Durmitora i Maglića, na samom rubu Pivskog jezera, nalazi se grad Plužine.

  Izvor: Foto: Vladimir Mladenović

Pivsko jezero je nastalo izgradnjom hidroelektrane „Piva“ i pregrađivanjem kanjona istoimene reke davne 1976. godine. Samo jezero se prostire na površini od 12,5 kvadratnih kilometara i dostiže dužinu od 45 kilometara. Brana Piva, koja drži 880 miliona kubnih metara vode, visoka je 220 metara i spada u jednu od najviših brana na svetu.

Adrenalinski spust:Rafting na Tari

Ono sto je malo poznato je da je sadašnji grad Plužine građen u isto vreme kad i sama brana, jer je tadašnji grad koji se nalazio uz samu reku Pivu morao biti poplavljen usled podizanja nivoa jezera. Novi grad je bio izgrađen pre početka podizanja nivoa vode i zatvaranja brane i stanovništvo je bilo preseljeno. Skoro svi objekti su pre potapanja bili minirani i porušeni osim Pivskog manastira, koji je, kamen po kamen, premešten na novu lokaciju tj. višu kotu od jezera, gde se nalazi i danas.

Kako je švajcarski planinski gradić završio u Africi?

Dubina jezera nakon punjenja ide i do 180 metara, a prosečna dubina je između 70 i 120 metara usled jako strmog kanjona i ostaci starih Plužina se danas nalaze pod vodom. Usled promene vodostaja jezera i samog rada HE „Piva“, ponekad, kad nivo opadne, pojavljuju se ostaci Starog grada, koji su pre potapanja bili na višoj koti kanjona.

Jedno od najinteresantnijih mesta je ostrvo u neposrednoj blizini grada, koje se takođe pojavi kad nivo vode opadne, na kom se nalaze ostaci kuća koje su većim delom godine pod vodom. Tada se i s obale jezera može videti i fotografisati, mada je svakako daleko interesantnije prići ostrvu i fotografisati izbliza i videti ostatke Starog grada.

Hoće li divlji konji sa Suve planine nestati?

Jezero je, inače, zbog čiste vode izuzetno interesantno kupačima i turistima, koji poslednjih godina u sve većem broju otkrivaju ovaj manje poznati deo Crne Gore. Specifična i čista zelenkastoplava vodа spada u jedno od najvećih akumulacija pitke vode u regionu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka