Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spicer: 12 neverovatnih fotografija za 12 godina

Iako je planirano da će misija ovog teleskopa trajati dve i po godine, Spicer slavi 12. rođendan! Uživajte u njegovim najlepšim fotografijama...

  Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech

Nakon što je lansiran krajem avgusta 2003. godine, stručnjaci su očekivali da će misija ovog teleskopa trajati dve i po godine, ali su se nadali da će Spicer „preživeti“ i do pet godina.

Životni vek za većinu instrumenata ovog teleskopa zavisi od količine tečnog helijuma koji služi za hlađenje opreme. Ipak, kada je on potrošen i misija prešla u „toplu“ fazu, naučnici su bili u mogućnosti da koriste isključivo Spicerovu infracrvenu kameru (zasluženu za istraživanje asteroida, kometa, egzoplaneta i galaksija). Tako je davne 2005. godine svemirski teleskop Spicer prvi koji je ikada otkrio svetlost egzoplanete.

Saznajte:Najmoćniji svemirski teleskop ikada biće lansiran 2018. godine

Njegova druga otkrića su takođe impresivna. Bio je u mogućnosti da posmatra „susret“ letelice Deep Impact i komete Tempel 1, identifikovao je Saturnov najveći prsten (koji je oko 300 puta veći od prečnika planete) i pronašao jednu od trenutno najpoznatijih najudaljenijih egzoplaneta, udaljenu 13.000 svetlosnih godina.

Habl:25 veličanstvenih godina svemirskog teleskopa

Ovim povodom NASA je napravila kalendar koji prati istorijat rata teleskopa Spicer od 2003. godine do danas.

„Ne možete u potpunosti predstaviti Spicer u samo 12 fotografija“, izjavio je Majkl Verner, naučnik projekat misije i član tima Spicer od 1977, „ali ovi dragulji prikazuju Spicerovu jedinstvenu perspektivu i najbližih i najudaljenijih tela u svemiru“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka