Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Mesec ima toliko kratera?

Iako je veća verovatnoća da će asteroidi i meteori pasti na Zemlju nego na Mesec, površina Zemljinog satelita prekrivena je kraterima, dok s našom planetom to nije slučaj. Kako je to moguće?

 Izvor: Foto: Shutterstock

I Zemlja i Mesec su pogođeni mnogo puta u proteklih više milijardi godina. Međutim, Zemlja je vremenom uspela da izbriše sve tragove ovih padoca. Mesec nije. I najmanje udubljenje na površini Meseca će upravo tamo i ostati. 

Postoje tri procesa koja pomažu Zemlji u oslobađanju od kratera. Prvi je erozija.

Zemlja ima odgovarajuću klimu, vodu i biljke. Oni deluju zajedno i potpomažu promenama na površinskom sloju planete. Ukoliko su uslovi dobri, erozija može da „popuni“ te kratere kao da ih nije ni bilo.

Saznajte i:Kako je moguće da Mesec sija?

S druge strane, Mesec nema eroziju jer nema atmosferu. To  znači da nema vetra, nema vremenskih (ne)prilika, i svakako nema biljaka. Gotovo ništa ne može ukloniti tragove na njegovoj površini nakon što su napravljeni. Otisci stopala astronauta koji je nekada hodao po Mesecu verovatno su i danas tamo i u nem aizgleda da će u skorijoj budućnosti nestati.

Drugi faktor koji je uticao na to da površina Zemlje ne bude prepuna kratera je tektonika. U pitanju su procesi koji podrazumevaju pomeranje ploča Zemljine kore velikih razmera i uzrokuju da površina planete formira novo kamenje i otarasi se starog. Zbog tektonike, površina Zemlje je „reciklirana“ mnogo puta. Posledica toga jeste da na Zemlji ima više mladog kamenja nego na Mesecu.

Zanimljivo: NASA objavila snimak Mesečevog prolaska ispred Zemlje (VIDEO)

Treći faktor je vulkanizam. Vulkanski tokovi mogu da popune kratere. Ovo se smatra važnim uticajem, ali i dalje manje važnim od tektonike. No Mesec je svojevremeno imao veliki vulkanski tok, koji je prekrivao velike kratere, ali je bez vulkanizma gotovo tri milijarde godina. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka