Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Azerbejdžanu čak 70 bolesti leče – naftom

Ova azijska zemlja, prebogata energentima, ima zanimljivu novinu u turističkoj ponudi: specijalni tretman u „crnom zlatu“.

  Izvor: Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Iako zdravstveni centar „Naftalan“ u prestonici Azerbejdžana Bakuu izgleda neugledno - hodnici su slabo osvetljeni, nameštaj je pohaban, posetioci mogu da se kupaju u sirovoj nafti i na taj način regulišu brojne zdravstvene probleme.

Lekari tvrde da tradicija takvog kupanja iz medicinskih razloga datira još iz VIII veka, a ruski naučnici su dokazali terapeutska dejstva. Sirova nafta uništava sve vrste bakterija, virusa, gljivica i leči neplodnost. Lekar Hašim Hašimov iz tog centra kaže da takav tretman može izlečiti čak 70 bolesti.

Izlivanje nafte u Meksičkom zalivu: Kakve posledice trpi svet životinja? (VIDEO)

„Sastav tečnosti je jedinstven, ona je čista. U sebi nema ništa prljavo. Osim toga ima terapeutska svojstva“, kaže Hašim Hašimov.

Klijenti su različiti - od znatiželjnih turista do lokalnog stanovništva koje se nada izlečenju. Zainteresovani za taj medicinski eksperiment najpre borave u kadi sa gustom, crnom tečnošću desetak minuta.

Posle brisanja odlaze na nekoliko tuširanja kako bi se uklonili ostaci nafte sa kože. Jedan australijski turista kaže da ga je privukao članak o tom medicinskom tretmanu koji je pročitao preko interneta.

Pogledajte:Naftovod kroz raj

Početna nervoza je nestala čim je ušao u kadu. Iako se tvrdi da sirova nafta sadrži naftalin hidrokarbon koji može biti kancerogen, Australijanac nije bio zabrinut za svoje zdravlje.

„Osećam se veoma dobro. Ovo je odlično iskustvo. Temperatura u kadi je normalna. Tečnost je poput čokolade, podseća me na čokoladne fontane u tržnim centrima. Toplo je, ništa ne boli i nema neprijatan miris“, istakao je Seb Smit, australijski turista.

Doktor Hašimov kaže da je sirova nafta veoma skupa pa se na klinici štedi. Samo jedan deo crnog zlata se odbaci, a ostatak se čuva. Azerbejdžan koji je sve privlačniji turistima sada ima i kreativni pristup luksuzu sa specijalnim banjama u kojima se klijenti ohrabruju da plivaju u sirovoj nafti.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka