Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi kontakt s Plutonom

Sonda „Novi horizonti“ stigla je juče do patuljaste planete Pluton. NASA očekuje više podataka...

  Izvor: Foto: NASA

U momentima pre nego što je proletela najbliže patuljastoj planeti, sonda „Novi horizonti“ poslala je ovu fotografiju Plutona svojoj bazi na Zemlju. Na rastojanju od oko 12.500 kilometara od površine, sonda je poslala svoje poslednje podatke o statusu letelice i okrenula svu opremu, uključujući i antene, ka svojoj meti, kako bi prikupila sve potrebne snimke i podatke o Plutonu.

Istorijski trenutak: Konačno otkrivamo tajne Plutona!

Prekid komunikacije trajao je 21 sat, nervoza u Laboratoriji za primenjenu fiziku u Univerzitetu „Džon Hopkins“, gde je kontrola misije, prestala je oko tri sata nakon ponoći po srednjeevropskom vremenu, 15. jula. Sonda se javila nizom statusnih informacija u trajanju od petnaest minuta.

Prvi snimci Plutona: Misteriozna bela polja patuljaste planete

Velika količina podataka prikupljena je tokom komunikacione tišine, a naučnici sa pomenutog univerziteta kažu da će biti potrebno čitavih 16 meseci da se svi podaci prenesu na Zemlju.

Pogledajte i: Da li je Pluton zaista manji od površine Rusije?

„Novi horizonti“ je 14. jula 2015. godine u 13 časova i 50 minuta po srednjeevropskom vremenu proleteo najbliže patuljastoj planeti Pluton. Fotografije otkrivaju nikada do sada viđene predele ove hladne i udaljene gromade koja predstavlja najveću patuljastu planetu u Sunčevom sistemu.

Saznajte i: Kako je Pluton dobio ime?

Prethodno, spektroskopskim analizama na Plutonu je potvrđeno postojanje polarnih kapa od zamrznutog metana i azota. Takođe, tim naučnika koji radi na ovoj misiji utvrdio je da je patuljasta planeta široka 2.370 kilometara u prečniku, što je neznatno veće od prethodnih merenja izvršenih sa Zemlje ili njene bliže orbite.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka