Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi horizonti: NASA objavila nova saznanja o Plutonu

Fotografije koje letelica "Novi horizonti" šalje na Zemlju otkrila je zanimljivosti o geološkim osobinama udaljene patuljaste planete...

  Izvor: Foto: NASA

Prve fotografije Plutona u visokoj rezoluciji prikazuju ledene planine visine 3.350 metara i Plutonove mesece Harona i Hidru, čime potvrđuju da na ovoj patuljastoj planeti i dalje ima geoloških aktivnosti. Naučnici su bili šokirani kada su ugledali ove ogromne planine, koje su nastale najverovatnije pre 100 miliona godina, mada Nasini stručnjaci smatraju da su one i dalje u razvoju. 

Pogledajte i: Prvi kontakt s Plutonom

Alan Stern, glavni istražitelj u misiji "Novi horizonti", kaže da "postoje i izolovane, male planete koji su aktivne i nakon 4,5 milijardi godina, tako da će geofizičari imati pune ruke posla“.

Ovo je jedna od najmlađih površina u solarnom sistemu, a ujedno i prvi put da su astronauti videli planetu koja se najvećim delom sastoji od leda. Za razliku od ledenih meseca i džinovskih planeta, sila gravitacije i druga nebeska tela ne mogu da zagreju Pluton.

Istorijski trenutak: Konačno otkrivamo tajne Plutona!

Džon Spenser s Istraživačkog instituta "Sautvest" smatra da bi ovo trebalo da nas navede da razmislimo o tome šta je to što pokreće geološke aktivnosti na ovakvim planetama i planetoidima. 

Pretpostavlja se da su planine sačinjene od ledenog stenovitog Plutonovog tla. Iako ledeni metan i azot prekrivaju veći deo površine Plutona, oni nisu dovoljno jaki da izgrade planinu. 

Prvi snimci Plutona: Misteriozna bela polja patuljaste planete

„S obzirom na temperaturu na Plutonu, smrznuta voda je poput stene“, kaže Bil Mekinon s Univerziteta u Vašingtonu. Fotografija Plutona izbliza nastala je sat i po vremena pre nego što se letelica "Novi horizonti" približila Plutonu, odnosno sa udaljenosti od 770.000 kilometara, što je sasvim dovoljno da bi se ispitala struktura tla. 

Pre fotografije Plutona, naučnici su objavile fotografije Hidre, Plutonovog satelita, čija je gradivna komponenta takođe led. S druge strane, naučnici su iznenađeni nedostatkom kratera na Haronu. 

Saznajte i: Da li je Pluton zaista manji od površine Rusije?

NASA će u narednih 16 meseci proučavati sve podatke, koje će paralelno i objavljivati. 

Svemirska letelica "Novi horizonti" se, do sada, najviše približila patuljastoj planeti – na 12.500 kilometara udaljenosti, pri brzini od 49.600 kilometara na sat. Ispostavilo se da Pluton nije onakav kakvim su ga zamišljali – patuljasta planeta čija je atmosfera puna maglovitog azota, već kompleksan i daleko interesantniji svet. Letelica "Novi horizonti" je trenutno u stanju pripravnosti kako bi napunila baterije i zabeležila još fotografija.

Fotografije koje su do sad objavljene prikazuju crvenkastu planetu s tamnijim predelima i regijom u obliku srca, a mnogi ističu i da ovaj oblik podseća na crtanog junaka Plutona. Istraživački tim planira da posveti posebnu pažnju izučavanju ovog fenomena. 

Pogledajte i: Letelica "Novi horizonti" uočila Plutonov i Haronov orbitalni ples (GIF)

Naučnici su takođe došli do zaključka da je Pluton zapravo veći nego što su pretpostavljali – njegov prečnik iznosti 2.370 kilometara. Pažnju naučnika privukli su krateri na Haronu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka