Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodabe, narod koji živi diveći se lepoti

Svakodnevnica ovog afričkog naroda neodvojiva je od lepote i umetnosti, a njihov kult lepote izgrađen je na nešto drugačijim principima nego što je to slučaj u ostaku sveta...

  Izvor: Foto: Profimedia

Vodabe ili Bororo pripadaju grupi naroda koji se nazivaju Fulani (ili Fulbi). Fulani žive širom Sahela od Atlantske obale do Senegala i Čada, mada neki članovi ove zajednice žive i u istočnom Sudanu. Vodabe su nomadski stočari koji žive između Senegala i Republike Niger, a 2001. godine broj članova ove zajednice iznosio je oko 100.000. Retko ko je upoznat sa shvatanjem lepote i bogatim ritualnim ceremonijama ove male zajednice.

Vodabe govore dijalektom jezika fulfulde koji liči na bantuske jezike. Međutim, članovi ove zajednice nemaju pismo. Samo ime „vodabe“ znači „narod koji poštuje tabue“, što je svojevrsna aluzija na njihovu tendenciju da poštuju i neguju staru tradiciju i običaje, za razliku od ostalih pripadnika Fulana. Ostali pripadnici ove grupe naroda ih često nazivaju Bororoima u pejorativnom kontekstu - „bororo“ ili „oni koji žive s govedima“. 

Saznajte i: Neobičan efekat kanibalizma u plemenu Fore

Tokom XVII veka Fulani u zapadnoj Africi su među prvima prihvatili islam, a u skladu sa religijom neguju principe rezervisanosti, skromnosti, strpljenja, moralne čvrstine, strpljenja, promišljenosti i odanosti. Takođe, kult lepote i šarma zauzima jako bitno mesto u njihovoj kulturi. 

Iako poligamnog opredeljenja, pripadnici ovog naroda imaju pravo da se udaju i žene iz ljubavi, ali nije redak slučaj da roditelji ugovaraju brakove. Mlada ostaje s mužem dok ne zatrudni, nakon čega se vraća u roditeljsku kuću. Dok je tamo, ona nema pravo da viđa muža, kome je zabranjeno čak i da pokazuje interesovanje za nju i dete. Tek nakon dve ili tri godine, supružnicima je dozvoljeno da se sretnu, s tim što ne smeju da žive zajedno. Zajednički život postaje moguć tek kada ženina majka skupi sva sredstva da obezbedi sva neophodna sredstva za život svojoj ćerki.

Pogledajte i: Kako izgleda život u plemenu Hamar?

Neobični, egzotični i nesvakidašnji pripadnici naroda Vodabe neguju kult lepote koji se može opisati istim ovim rečima. Pastoralni nomadi, visoki i tanki muškarci koji boje lice u žuto, kolutaju očima i isturaju svoje usne obojene u crno tokom godišnjeg festivala Garevol.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka