Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Kako hipnotisati ajkulu?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Stručnjak za ove morske nemani Rikardo Sturla Avogadri prilazi im na nesvakidašnji (i neustrašiv) način, a one ubrzo potom utonu u san...

Izvor: Foto: Profimedia

Pomorski biolog i stručnjak za ajkule godinama je gradio svoju jedinstvenu vezu s ovim bićima, a uspeo je u nečemu što većini čovečanstva deluje kao nemoguća misija: postavio se kao autoritet u odnosu s ajkulama. Štaviše, uspeva da im se približi dovoljno da ih – hipnotiše!

Foto: Kako izgledaju čeljusti ajkule?

Kako izgleda njegova neobična tehnika?

On, naime, prilazi ovim morskim stvorenjima na svega nekoliko centimetra i masira im nos sve do trenutka kada su one potpuno opuštene i prepuštene njemu i ostalim biolozima. Tek tada Avogadri i njegove kolege mogu da pregledaju svoje neobične prijatelje.

Ova tehnika smirivanja ajkula dovodi do njihove nepokretljivosti, objašnjava on.

Pogledajte: Snimljena najveća ajkula do sada! (VIDEO)

„To ih dovodi u stanje slično transu“, kaže Avogradi i dodaje da one tada nisu svesne i da naučnici mogu slobodno da čine šta im je volja, bez rizika da će doći do napada.

Uprkos tome, Avogadri i njegove kolege koje pregledaju ajkule u blizini Ostrva Velika Bahama, nose neku vrstu pancira i lance kako bi se zaštitili od eventualnih ujeda.

Otkrijte: Mladić se tri sata "borio" s ajkulom dugačkom četiri metra (VIDEO)

Najnovije

Priroda

Nauka