Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mi smo ono što jedemo: Tanzanija

Upoznajte narod čiji život intrigira stručnjake: kanabis je za njih svakodnevnica, poslastice gotovo da nemaju, a to je samo deo priče o njihovim prehrambenima navikama i mogućnostima.

  Izvor: Foto: REUTERS/Thomas Mukoya

U blizini jezera Ejasi živi narod Hadža, čiji oblik ishrane predstavlja jednu od najstarijih baština na Zemlji. Ishrana Hadžana bazira se na lovu, jer je vegetacija oskudna kao i uslovi za gajanje biljaka. 

Jeste li znali da je Tanzanija nastala spajanjem Tanganjike i Zanzibara i da njen naziv na sanskritu znači "plovidba u divljinu"?

Jedna od omiljenih poslastica - ako ne i jedina - im je med. Da biste skupili med, neophodna vam je vatra. A da biste zapalili vatru potrebne su vam šibice ili upaljač. Dakle, paljenje vatre, dimljenje košnice, sakupljanje meda postaje dobro uvežbana tehnika koju isključivo uz pomoć darova prirode sprovode vešte ruke pripadnika ovog naroda. 

Kanabis je deo svakodnevnice. Neprestano su u zen zoni. Nikuda ne žure i uživaju u trenutku. Kada ugledaju hranu, momentalno je pojedu i obrnuto - kada su gladni, tragaju za hranom. Jednostavan život ljudi u simbiozi s prirodom, a da, pri tome, nijedna strana ne trpi.

Domovi Hadžana su priča za sebe - podsećaju na gnezda i o nima brinu žene.

Povezane vesti

Neverovatna je podatak da su preci ovog naroda živeli na ovoj teritoriji pre 40.000 godina i čini se da se do danas malo toga promenilo.

Pogledajte priču o afričkom narodu Hadža, ljudima koji se penju na vrh drveta da bi videli svoj svet divljine, a ne da bi svet video njih.

Upoznajte narod čiji život intrigira stručnjake: kanabis je za njih svakodnevnica, poslastice gotovo da nemaju, a to je samo deo priče o njihovim prehrambenima navikama i mogućnostima.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka