Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte „vodene mlade“, žene koje imaju sve važniju ulogu u Indiji

Sušni predeli u Indiji zavise od žena kojim je poveren možda i najvažniji zadatak. Ko su „vodene mlade“?

 Izvor: Foto: REUTERS/Danish Siddiqui

U Indiji, na monsune se ne gleda samo kao na vremensku priliku, već kao na pitanje opstanka, posebno u sušnim područjima. I ove godine, Indiju ugrožava suša pa muškarci traže rešenje u ženidbi. Naime, "vodene mlade" ili "naknadne žene" imaju zadatak da nadoknade nedostatak vode.

Pogledajte i: Visoke temperature u Indiji usmrtile više od 1.400 ljudi

To, u principu, znači da muškarci novim ženidbama šire svoje porodice kako bi dodatni član donosio vodu s udaljenih bunara.

Ova praksa je uobičajena u selima poput Denganmala u zapadnoj Indiji, izveštava danski "Sidiki". Voda i sve što se vezuje za njenu upotrebu pretvara se u mukotrpan proces koji iziskuje mnogo vremena i energije, pa se muškarci žene dvema ili trima ženama koje bi ih odmenile u ovom poslu. 

Indija: Skeleti stari 5.000 godina otkrivaju zanimljivosti o jednoj od najstarijih poznatih civilizacija

"Vodene mlade"obično su udovice ili samohrane majke koje pokušavaju da ponovo zadobiju poverenje u svojim zajednicama. Obično žive u posebnim sobama, a njihova uloga u porodici je važna - one pešače po neverovatno visokim temperaturama do javnih bunara, gde potom čekaju satima u redu kako bi zahvatile vodu koju zatim u posebnim posudama nose kući. 

Evolucija lepote u Indiji: Kako se menjalo poimanje lepote tokom proteklog veka 

Iako je poligamija legalna samo za muslimane, dva procenta žena u Indiji prijavilo je 2006. godine da njihovi muževi imaju više žena.

"Sidiki" izveštava da 54 odsto stanovnika koristi više od 40 posto od ukupne vode koja je bezbedna za upotrebu. Mnoge službe bezbednosti pokušavaju da naprave dugogodišnje planove koji se tiču upotrebe vode, ali jedno je sigurno: vodu će prenosti "vodene mlade", koje se udaju isključivo radi ovog radnog zadatka. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka