Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Visoke temperature u Indiji usmrtile više od 1.400 ljudi

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Proteklih dana, stanovnici ove zemlje okupljali su se u blizini reka i u hladovini kako bi se zaštitili od toplotnog udara, a meteorolozi ističu da vrućine neće jenjavati ni u narednim danima.

Izvor: Foto: REUTERS/Amit Dave

Većina smrtnih slučajeva zabeležena je u južnim državama Andra Pradeš i Telangana, gde je temperatura premašila 48 stepeni. Među najugroženijima su stariji i siromašni, koji uglavnom žive u kolibama bez klima uređaja, poneki čak i bez senke drveća.

Indija: Majmun spasao svog drugara kojeg je udarila struja (VIDEO)

Predstavnici vlasti su upozorili stanovnike ove zemlje da se klone sunca, pokrivaju glave i piju mnogo vode, ali siromaštvo u Indiji prisiljava ljude da rade, bez obzira na visoke temperature, prenosi AP. U gradu Nizamabadu, građevinski radnici su još na svom poslu.

"Naši životi zavise od našeg rada", kaže Mahalakšmi, koja dnevno zarađuje 3,1 dolar. Ona je zanemarila upozorenja da se izbegava rad po vrućini, objašnjavajući da njena porodica u tom slučaju neće imati od čega da živi.

Saznajte i: Kako bi se mogle utvrditi temperature Raja i Pakla?

Ima i onih koji su u mogućnosti da poslušaju savet vlade.

Meteorolozi najavljuju da će se i narednih nekoliko dana nastaviti vrućine koje savijaju asfalt, uništavaju useve i ugrožavaju građevinske radnike, seljake i ostale koji rade na otvorenom. Rashlađujuće monsunske kiše očekuju se sledeće nedelje u južnoj državi Kerala, odakle će se postepeno kretati prema severu.  

Do tada volonteri dele kesice sa slanim maslacem i sirovim lukom, za koje se veruje da sprečavaju dehidraciju.

Izvor: Tanjug

Najnovije

Priroda

Nauka