Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Šta ćemo izgubiti padom Palmire?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Militanti Islamske države zaposeli su čuveno arheološko nalazište Palmira, samo nekoliko sati nakon što su okupirali grad u centralnoj Siriji. Koja su kulturna blaga ugrožena?

Izvor: Foto: Profimedia

Palmira je drevni semitski grad koji potiče još od neolita, a početak njegovog naseljavanja datira vezuje se za drugi milenijum pre naše ere, kada je Palmira bila mesto za odmaranje karavana trgovaca koji su putovali preko Sirijske pustinje. Grad se pominje u analima asirskih kraljeva, a bio je deo Seleukidskog carstva, a potom i u Rimskog, koje mu je donelo veliki procvat.

Kako nestaje istorija: Islamska država raznela drevni grad Nimrud?

Pre nekoliko dana, 21. maja, teroristi Islamske države napali su istoimeni grad u Siriji, a nekoliko sati kasnije domogli su se i arheološkog lokaliteta. Međunarodna zajednica i stručnjaci strahuju da bi ekstremisti mogli da unište neprocenjive ostatke koji se tu nalaze još od rimskog perioda. Palmirske ruševine su bile najposećenija turistička lokacija u Siriji, a da strah od uništenja nije bez razloga, najbolje pokazuju primeri odnosa prema arheološkom blagu u Iraku.

Istražite i: Islamska Država maljevima uništila neprocenjive asirske spomenike kulture

Najnovije

Priroda

Nauka