Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Zemljotres u Nepalu je uticao i na živote životinja

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Nakon razornog zemljotresa koji je usmrtio hiljade ljudi i sravnio neke delove Nepala sa zemljom, oči sveta uprte su u ovaj deo planete. Srećom, ni naši krzneni prijatelji nisu ostali zapostavljeni pri pružanju pomoći...

Izvor: Foto: Profimedia

Purnima Tamang je izgubila sve u strašnom zemljotresu koji je unišito veći deo njenog sela. Izgubila je sve, osim osam koza. Sama i bez porodice, sklonila se sa svojim životinjama u ono što je ostalo od njene kuće. "Nazovite ih kako hoćete - mojim vlasinštvom, porodicom, prijateljima, one su sve što mi je ostalo", rekla je Tamangova.

Pogledajte i: Mont Everest "potonuo" usled razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal?

Ipak, njene koze pate zbog izloženosti, mokre su od kiše koja je padala pet dana bez prestanka i zbog toga joj je bila neophodna spasilačka ekipa Međunarodnog humanog društva (HSI). Veterinari HSI stigli su u zemljotresom pogođenu zemlju, putujući do zabačenih sela izvan Katmandua. Na hiljade životinja - od kojih su mnoge od vitalnog značaja za preživljavanje porodica koje ih poseduju - bilo je pogođeno zemljotresom.

Saznajte i: Kako izgleda Nepal posle zemljotresa

Mnoge životinje pretrpele su povrede usled zarobljavanja u srušenim zgradama ili komada koji su se odvaljivali, dok je ogroman broj smrskano ili živo zakopano. Radeći sa brojnim drugim fondacijama za brigu o životinjama, tim HSI je pružio lekove, vakcine i hiruršku opremu uz druge resurse za sve četvoronožne žrtve. Takođe, pruža pomoć u skloništu i hrani za bolesne, povređene, izgubljene i napuštene životinje, a pomažu i ljudima koji su u nevolji.

Istražite i: U Nepalu ubijeno više hiljada životinja

U selu Sengden, veterinari su pregledali Purnimine koze i ustanovili respiratorne probleme, zbog čega planiraju da se vrate s lekovima i hranom kako bi joj pomogli. Direktor HSI-ja za Aziju, Raul Segal kaže: "U mnogim delovima je na delu potpuno uništenje za ljude i životinje, a mi pomažemo i jednima i drugima. Za mnoge ljude, njihove životinje su jedino što im je ostalo, tako da je pomoć koju pružamo životinjama veoma bitna."

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka