Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lana Tanir: Spokojna i tajanstvena lepota glečera

Mlada fotografkinja poreklom iz Hrvatske živi svoje snove: ona putuje svetom i kroz objektiv svog foto-aparata beleži neverovatne prizore.

  Izvor: Foto: Lana Tannir

Najpoznatije fotografije Lane Tannir nastale su na Severu.

Pogledajte i: Prošetajte ispod islandskog glečera (VIDEO)

Iako je svestrana i multimedijalna umetnica (ona svoje stvaralaštvo nije suzila samo na domen fotografija, već ih je oživela i danas je autorka nekolicine kratkih filmova originalne forme, koje odlikuje minimalni pokret, krupan kadar i prirodni ambijent) i u njenom portfoliju se nalaze portreti, motivi arhitekture i svet divljih životinja, ljubitelji osme umetnosti upamtili su njeno ime pre svega zbog fotografija nastalih u Finskoj i na Islandu.

Ovim prvim dokumentovala je Auroru borealis, a druge svedoče o veličanstvenosti islandskih glečera, ledenom miru koji oko njih vlada i oštroj i surovoj zimi dalekog Severa.

Pročitajte i: Otapanje glečera otkrilo leševe boraca iz Prvog svetskog rata

Upravo su fotografije glečera bile razlog da se obratimo Lani. Pitali smo je kakva atmosfera vlada na mestu na kom su nastale njene zapanjujuće fotografije i ispostavilo se da je reč o umetnici koja je definitivno pronašla svoj vizuelni izraz - samo nam je ponovila ono što su nam njene fotografije već otkrile.

"Očaravajuća, mirna, spokojna, magična, tajanstvena", počela je Lana. "Čovek ima osećaj povezanosti s prirodom, kao da ste deo nje i ona deo vas. Postoje mnoge islandske legende koje govore o povezanosti prirode, ljudi, životinja i svih živih bića, pa i vila i vilenjaka, u koje mnogi Islanđani još uvek veruju. Islanđani vole svoju zemlju, ona je za njih ne samo mesto gde žive, ona je za njih gotovo sveto mesto, oni je poštuju i slave. Zbog toga je netaknuta islandska priroda Islanđanima najlepša i oni, za razliku od, na primer, Amerikanaca, ne žele da zbog turizma remete njen sklad. S obzirom na to da većina stanovništva živi u Rejkjaviku (na jugu) i u Akirejriju (na severu), ostali delovi Islanda su prilično nenastanjeni i ljudi se retko sreću. Iz tog razloga, čovek ima osećaj da sam otkriva islandsku istoriju na svom putovanju."

Lice budućnosti: Znate li šta je na ovoj fotografiji?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka