Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Karni Mata, dom 20.000 pacova

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U indijskoj saveznoj državi Radžastanu nalazi se takozvani Hram pacova, neobično svetilište posvećeno Karni Mati, za koju se veruje da je inkarnacija boginje Durge.

 Izvor: Foto: Profimedia

 Za zapadnjačke standarde bizaran, za mnoge samo neobičan, ovaj hram privlači veliki broj vernika iz čitave zemlje, kao i radoznale turiste.

Saznajte i: Kako da ulovite miša ili pacova bez ubijanja? (VIDEO)

Nalazi se na oko trideset kilometara južno od Bikanera, u mestu Dešnok. Što se tiče arhitekture, ona je prilično skromna. Reč je o zdanju čija je gradnja završena početkom XX veka, za vreme maharadže Gange Singa. Prednji deo hrama napravljen je od mermera, vrata su iskovana od srebra, a tu su i brojni duborezi koji oslikavaju legende o životu Karni Mate.

Priča o Karni Mati potiče iz XIV veka, kada je ona, navodno, pitala boga smrti jamu da oživi sina jednog nesrećnog pripovedača. Nakon što je on to odbio, ona je reinkarnirala sve upokojene pripvedače, ali na neobičan način – vratili su se na ovaj svet u telu pacova, što je Jami ukralo dušu.

Pročitajte: Klanica zmija, kuća strave u Indoneziji

Zbog toga je hram posvećen Karni Mati dom hiljadama pacova. Procenjuje se da ih ima oko dvadeset hiljada, a vernici se prema njima ophode kao prema božanstvima. Prinose im žrtve u vidu prasadi, a nije redak slučaj da pacove ovim mesom hrane rukom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka